Archive for March, 2008

MUAFAKAT MEMBAWA BERKAT

March 27, 2008

Pagi kemarin kv terima call dr Kak K. Dia mintak kv balik tolong setel kn geran2 tanah arwah mak. Dorang tak reti nk kira keluasan tanah yg terdapat dlm geran tu.

Hehe..masalah sebenarnya sbb kami tak pernah ambik pusing perihal tanah arwah ayah. Actually, tanah ayah bersama mak tp dorang daftar kan atas nama ayah. Bila ayah meninggal, kami sepakat tukar kpd nama mak. Malas nak kecoh2.

Tp bila mak dh takde benda tu semua kena setel kn. Lg pun kakak kv Kak N dah uzur sgt kan. Mana lh tau apa2 jadi nanti. Kena lh beringat. Apa2 hal. Lambat atau cepat benda ni kena setel kn jgk.

Hanya abg kv yg sulung tau kt mana lokasi tanah2 tu. Yg lain2 mmg fail lh. Taktau kt mana pn. Kv dan kak M lah yg teruk (kami kan yg plg bongsu). Huhu..haru betul. Dah sampai masa gini kena masing2 ambik tahu kan.

So, tak nak pening depan DO nanti (before gi notiskan tanah2 tu) kami kena putuskan dulu hak masing2. Oh ya, abg2 dan kakak2 semua berbincang semua tu akan di bahagikan sama rata (lebih kurang) antara lelaki dan perempuan. Kv tak kisah sebenarnya kalo abg2 nk ikut hukum (faraid) pun. Dah hak dorang kan. Tp abg2 semua ckp dorang nk bahgikan sama rata. Terpulang lah.

Kak K tanya kv nak area mana. Tp kv tatau nak pilih lah. Terpulang pd dorang sbb kv rasa dorang bahagi2 kan tu dh mmg adil. Terlebih terkurang tu nak buat macamana kan. Sbb walo pun ada yg dpt luas tapi kurang bernilai dan sebaliknya. Tp kv rasa mmg dah elok lah apa yg dorang buat tu.

Last2 kak K cadangkan kv ambik satu lot kebun. Best oo kt situ ada sungai. Kekeke. Dan satu lagi lot tepi highway. Kv tak kisah. Kalo diberi kan tempat lain pun kv bukannya reti nak uruskan. Tak kisah lah mana2 pun kan. Asalkan semua org hepi dan tak berkecil hati.

Kv 8 bradik uols. Dah meninggal sorang (abg). So tinggal 7. Dah yatim piatu gini kan takmo lah gaduh adik beradik. Harapnya, perbincangan awal ni boleh mengelakkan rasa tk puas hati antara satu sama lain.

Alhamdulillah setakat ni masih ada persepakatan antara kami. Org kata muafakat membawa berkat. Insyaallah.

BORONG

March 26, 2008

Wah, tajuk mcm dasyat. Hehe

Sbb dh masuk gaji kan, kami pun rancang lah nak beli keperluan anak2. Apa lg susu dan lampin pakai buang la. Ada satu dua supermarket tu sales hingga khamis (besok). Kami pun bergegas la pi sana ptg kemarin. Kejar masa sbb nak solat maghrib kt rumah.

Harus lah bekal dina kena bawak. Plg lewat jam 7.30 dh kena suap. Kalo tak, sure melalak kelaparan dia. Hehe

Danish dok belakang. Slalu konker nk dok depan. Masa pegi je lah. Masa balik tetap nak dok dpn jgk.

Dina yg super aktif. Dlm kete tu satu saat pn tak dok diam. Aduh..pening weh.

Mula2 beli baby bites ni. Stok sebulan terus. Wakaka. Makanan sampingan utk dina selain nestum n bubur.


Susu. Alahai, baru je tukar susu susulan, ingat boleh jimat belanja skt. Nan ado sbb susu dah naik rege. Tp sempat beli yg ni.Harga lama. Stok sebulan terus. Rasanya tk habis kut sbb dina dah tak kuat menyusu sgt.

Ni pulak stok diapers sebulan utk dina n danish. Awat la semua brg budak2 asyik naik rege jer. Pet2 ni pun dah 32++. Tp ada sales jd 26 jek. Byk blh save tu. Hik hik. Kalo yg danish tu tk habis kut sebulan sbb dia pakai mlm jer. Bila la budak ni nk bebas diapers. Heeheh. Padahal kv malas nak kejut dia mlm2.

Yg penting, menan utk danish tetap kena beli jgk. Hadiah rajin gi skolah. Boleh gitu? Wakakak

Kren kecik utk danish. Tersengih sengih jer.

Dlm masa satu jam tu, sempat gak sambar jeans selai. Yg murah2 jer. Lagi pn less 70%. Beli kaler hitam sbb kv takdak jeans kaler itam.

Ingat nk tgk kaftan budak2 kecik utk org tu. Tp peniaga tk ramai la. Kemarin hujan lebat sampai kn tempat ofis kv keje tu byk kawasan banjir. Huhu..tk sangka sungguh. Tgh kemarau membahang ni boleh banjir la puloks. Noks, nanti lah aku tgk kt pasar minggu pulak.;P

Oh, sempat beli telur gred A hanya RM 5/30 biji. Awat la org tu jual murah sgt.

Hehe..syok nya shopping brg2 murah.;) Tp penat la ke hulu hilir naik supermarket gara2 nk grab brg murah. Seb baik dekat2 jer.

p/s: maaf lah yer kalo en3 ni boring. Takdak idea kaedahnya. HUhu

CELOTEH HARI CUTI

March 23, 2008
Cuti 3 hari mcm2 aktiviti kami.

Mula ngan hari khamis dulu ek.

Kami gi pasar siti khadijah dulu. Cari2 lauk. Sebelum sampai pasar, kami layan angan2 tak sudah. Wakaka..tgk toyota altis. Alah, bukan berduit nak beli pun. Mana lah mampu. Hanya berfantasi sajork. Layan perasaan. Fuh… lawa sungguh kete ni kan.;)

Toyota Altis baru. Entah lh ni yg model mana. Kv lupa sih. 1.8 G ke 1.8 S. Tp kami tak test drive pun. Malu. Errkk, sedar diri okeh!

Kt pasar hubby beli lauk mcm2 termasuk ketam nipah. Nak cari ketam laut takde uols. Sbb dh lama bini dia mengidam nk mkn ketam kn, harus lh dia beli kn terus.

Ketam nipah sebelum di proses. Kaki dia kena ikat tu. Hati2 tgn anda yach!
Sbb nyawa dia liat, kita kasi dia mati mengejut. Rendam dlm air panas yg menggelegak. Hehe..

Ni lh hasil nya, merah menyala.

Menu kami utk lunch hari khamis tu. Ketam tumis lada, ikan talapia goreng dan kerabu kaki ayam. Simple tp sedap. Wakaka. Perasan dih?

Tgh kv sibuk masak tu, MIL sibuk gak buat kuih tepung bungkus. Benar nya mlm tu buat tahhlil utk arwah mak. Dh 40 hari mak ‘pergi’. So, MIL ngan baik hati nya tolong buat kuih ni. Adik beradik yg lain kt kampung nun sibuk sembelih lembu. Gulai kawah, ayam bakar, acar, agar2 dan lain2.

Kuih tepung bungkus yg telah siap dikukus. Ni kasi dia sejuk dulu.

Sementara MIL menyudahkan kuih nya, kv pun sibuk dgn buah pauh ringan. Mangga muda ler. Nak jeruk. Makan gitu (fresh) tak habis lah.

Kasi rendam air garam dulu. Besok baru boleh jeruk.

Ptg nya balik rumah arwah mak. Tetamu dah berpusu pusu. Mlm tu plk pakat bersekawat sempena maulidur rasul dan meratib utk di hadiahkan buat arwah mak. Pastu bacaan ayat suci al quran.

Besoknya, jumaat. Panas terik membahang. Punya lah hazab tau!

Pagi takde aktiviti pape. Ptg kami gi kb mall. Takde tempat lain nk pegi kan. Hehe.

Layan anak2 main kat play land. Pastu minum2 kt foodcourt.

Blk rumah dekat maghrib dah.

Lps dinner, kv pun jeruk pauh ni dulu.

Taruk air gula pekat jer. Best kalo taruk cili kering hancur. Tp takde stok plk kt rumah masa tu.;)

Hari sabtu, pagi takde aktiviti luar biasa. Main2 kt rumah je. Panas sgt ler. Sian kt dina. Kjp sejuk kjp panas badan dia.

Ptg kami gi tesco. Seb baik dah ada tsco kan, kalo tk, harus pi kb mall lagi. wakaka.

Kt tesco ada sales barangan baby. Fuh, layannnn.

Kv sempa beli botol air anakku utk dina. Easy sip katanya. senang nak minum air masak masa jalan2. Mula2 tu ambik utk dina jer. Time nk bayar danish bersedih tk belikan dia sama. Hehe..so, hubby suh ambikkan utk danish jgk. Hehe…kes tk sampai hati. Yer lah, asyik beli brg utk adik jer. Utk dia takde pape pun.

Adk botol kaler hijau, abang botol kaler biru. Kiut kan?

Kami beli jgk bekas makanan ni utk dina. Senang nak taruk makanan dia sbb bertudung dan tempat nk letak sudu. Nanti kt mana2 boleh suapkan si dina tu. Maklum la anak dara tu asyik lapar jek.

Brand anakku jgk. Mini mouse.;)

Sudah beli brg tu, singgah minum kt food court. Danish sibuk nk makan yee mee sizzling. Hubby belikan jgk popia kegemaran dia. Kv try ngetest taruk dina dlm high chair. Sronok sakan. Siap ketawa mengilai tepuk2 meja tu. Over acting sungguh.

Tp dlm 10 minit je lah. Pastu nk turun. Terpaksa lah pangku pulak.

klip rambut

March 19, 2008

Kv kdg2 geram tau ngan perangai danish tau. Kao beli apa2 kt adik mesti dia kecoh suh beli kan dia sama.

Macam2 hal budak tu kan. Tp yg bagusnya, dia tak ambik yg adik punya. Dia tunggu kami beli kan yg lain utk dia.

Salah satu kes, klip rambut. Rambut dina kan tumbuh bahagian atas je. Kt bwh2 tu ada kureng. So, yg lebat kt atas tu terpaksa lh kaver yg nipis kt bawah tu. MIL dh brapa kali sound suh potong rambut dia. Kami wat derk je. Hehe

Rambut kt depan tu dah pjg, kena la klip. Nampak kemas skt kan.


Masalahnya, danish kecoh suh kv beli kan klip rambut kt dia jugak. Oh, sungguh tak mengerti masalah gender budak ni tau.

BIla ckp yg dia boy, klip rambut utk girl, dia terlopong je. Ntah paham ntah tdk. Janji dia diam kan.

Hehe..masalahnya , tang mana la nak klip kan rambut dia. Rambut dia alwiz ala2 mawi tu kan. Eish…tak suka lah mawi. Kui kui kui. Jgn mare..

BERSANTAI

March 18, 2008

Wakakaka…tajuk mcm le best.

Biasa lah hidup org kampung kan. Santainya kawasan kampung ler.

Ni ha, budak montel tak mo duk dlm rumah.


dok dlm walker tak mo. Terjerit jerit. Mcm wisel. Bingit tau!

Dlm stroller pun takmo. Seb baik pakai safety belt. Kalo dak, mmg jatuh le jawab dia.

Last2 terjerit jerit nk ikut abang dia. Naik kete sorong. Heehe. Budak kampung btul. Benornya mil nak kopek kelapa. Ada jiran nk beli. Danish slalu la jd penunggang kete sorong tu. Bukan je tolak kelapa. Kena tolak ngan dia sekali. Adik pun nk tumpang sekaki. Masa ni sebelum gi tali air kait kelapa. (Err..baju dah tukar lain sbb baru mandikan dia. Berpeluh peluh tu. Doktor ckp kadar metabolisme dia bagus. Kuat bekerja. Masalahnya melekit dan masam selalu. Huhu)

Ni ler rupa tali air depan rumah kami. Seberang jalan benornya. Luas kan tali air ni. Lepak kt sini mmg best sbb anginnya kuat mcm kt pantai gitew. Danish ngan abah dia sronok main wau. Oh, lupa nk snap gambar.;(

Lepak2 kt taki air kan best tau sbb boleh makan buah salak fresh. Petik dr pokok terus makan. Sakit jari jemari ku tercucuk duri. Awww!!

Ni buah salak yg hubby dah pangkas. Nyum nyum

Sesambil tu mil gali gak ubi setelor(keledek) nak buat kuih cek mek. Nan ado. Tak berisi.

Tak dak ubi kan? Eksyen je lbh pokok keledek ni.

Last2 kutip kangkung liar yg tumbuh di darat. Byk betul menjalar. Kalo yg kt dlm air tu errrr geli nak makan.

Best nya kangkung goreng belacan. Hmm..

Itu ler santai bersama anak2. Hehe

KENDURI KENDARA

March 17, 2008

Fuh..asal cuti skolah je mesti byk kenduri kendara.

Mula ngan hari khamis lps. 13 mac.

Hari tu kan abg kv bertunang. Tp ari tu jgk kawan kv kawin. Dekat je. Pi kenduri dia dulu. Naik motosikal. Kak M bawak. Kv tak reti bawak motor. Penakut tk hengat. Huhu.Best nya gulai kawah. Slalu kv kurang gemar.

Pengantinnya takde. Pi make up kt bandar. Tu pun masuk ambik cenderahati sendiri. Wakakak. Tamak btul.


Ni antara brg yg terkandung dlm paper bag tu. Gula2 dan puding dh selamat di makan oleh danish. Comel gak kan.

Semoga berbahgia sokmo lh liza ngan mat yie.

Sudah tu blk rumah kak K. Selesai kan hantaran utk pi minang. Alah dekat le. Dlm 20 meter gitu kut. Kami jln kaki jek.


Nampak tak kakak kv tgh sibuk pulun sirih tu. Main ikut dan jer. Hik hik..


Dulang belah lelaki. Abg kv lh tu.;P


Tgh dok bincang2 bila tarikh nya. Insyaallah 21 ogos kut. Huhu..kv terrrlupa la puloks.

Upacara sarung cincin. Kak K dah jd mak kami sekarang. Wakaka. Sori gambar blurr. Fotographer amatur. Silap setting gitew.

Pasangan bertunang. Wah bahagia korang ek. Tersengih sengih. HUh.

Ari jumaat pulak 14 mac pi kenduri kawan hubby. Site engineer projek yg dia jaga. Menu biasa lah kt kelate. Gulai kawah, ayam merah, acar jelatah, beldo (agar2), ikan kering dan akok.

Selamat berbahagia buat zul n fiza.;)

Cenderhati dia gambar kt bawah skali.

Hari sabtu pulak 15 mac kenduri anak buah kv. Mat n dr roza. Pengantin pompuan dr johor nun. Jauh siot.

Tugas kv cam biasa lah. Kena hias menu hidangan pengantin. Boring tau. Asyik2 kami yg kena. Nak melawa pun tak boleh. Slalu hari kenduri pakai track ngan t shirt jek.

Dina kv tinggalkan dekat hubby ngan MIL dulu. Tgh hari baru dorang dtg. Kv ngan danish balik sendiri. Memula tu naik teksi. Pastu naik bas pulak. Hehe..danish first time naik bas, jakun sgt. Wakakak..sakit perut org gelakkan dia.

Dua tiga hari ni mmg tk abih2 lg crita naik bas dia tu.

Danish masa kt dlm bas. Hehe

Oh ye, kv tk sempat nk snap bagai masa buat nasik pengantin tu. Rugi. Udang besar lengan you! Mrasa udang panjat bukit katanya.

Pas tu sibuk kat meja hidangan la pulak kan. Tk jgk sempat ambik gambar sbb kamera lupa bawak. Malas nak ambik pakai sabun sbb sabun takdak kabel. Boring. Kena beli henfon lain lah ek. Hubby cadang kn sony sbb kv sibuk nk snap bagai kan. Tp mcm tk berkenan lh ngan sony. Tgk lh dulu.

Ni je yg kv sempat snap. Telur tu cenderhati anak buah kv. Yg gula2 tu cenderahti kt rumah kawan hubby tu. Puding dh selamat danish makan.;)

tak reti

March 17, 2008

kv benornya wat entry baru ari ni pasai kenduri. Gambar dah siap draft dulu kemarin. Tp bila publish, aduh dia pi ikut jam kemarin jgk. Tu yg en3 ari ni slps entry separuh hari kt HTA tu.

ada sapa2 reti ajar kv cemana nk tukar ek?

Uwwwwwwaaaaa….

Separuh hari di HTA

March 16, 2008

Fuhhh…kv baru blk dr spital. Uruskan kakak kv yg sakit tu ler.

Pagi td, Kak K call mintak tolong uruskan Kak N kt spital. Kakak kv tu kan sakit kanser pangkal rahim. Pastu kekejangan. Di samping tu anemia pulak. Huhu.. byk betul penyakit singgah dekat dia.

Pd hari mak kv meninggal tu kan, mintak discaj ngan usm. Sepatutnya 20 feb tu temujanji utk scan. Tp hari tu pulak mak sedara meninggal. Mmg tak dpt pegi.

Dah seminggu lbh dia asyik menangis sbb tak tahan sakit. Sampai dia sendiri mintak nk g spital. Hmm…tgk kt dia mmg takde gamak la. Semua part tubuh dia sakit2 dan lenguh. Nak mengereng pun kena bantu.

Td nya, ingt nk masuk wad kt HTA jek. Dekat ngan kami senang nk jenguk. Tp HTA ckp bukan kemampuan dorang nk terima kak N. Terpaksa hantar ke
HUSM puloks.

Nak tak nak terpaksa lah kan. Ambulan pulak nk pegi HRPZ II nk antor 2 patient ke sana. Terpaksa lah menunggu. Dah la kt ER takde kerusi. Penat diri, mencangkung sampai semut2 kaki. Hik hik..

Kak N pulak kena sentiasa di picit dan kena pusing2 sbb dia lenguh sgt2. Kesian tgk dia. Masuk kan darah 1 beg. Tp slow sgt flow dia.

YG plg hazab, sebelah bed kak N ada sorang makcik yg kencing manis. Dah buruk kaki dia. Baunya hanya tuhan yg tahu. Sampai lalat masuk berbondong bondong dok hurung aki dia. Errkkk…kv rasa nak muntah balik.

Huh..mmg teruk benar rasa. Bau nya mmg menyekik la!! Sian makcik tu. Awat depa biarkan gitu. Last2 MA tukar syift. Ada la sorang yg prihatin pi sarung plastik kt kaki makcik tu. Tahan skt tp still berbau weh. Anak buah kv sampai tak selera nk makan. Bukan menghina makcik tu okeh. Tp tak tahan bau. Busuk sgt2.

Baru 5 minit makcik di sorong ke bilik xray, ambulan pun mai ambik kak N nk bawak ke HUSM. Kv tk follow. Abg sorang lg yg follow sbb brg2 ada dlm kete dia. Anak kak N yg sulung ikut naik ambulan. Insyaallah blk keje nanti kv pi jenguk dorang. Tu pun kalo dina tk beronar.

TAK SEMPAT KAEDAHNYA

March 13, 2008

Hari ni tak sempat nak menceceh bagai ok.

Kv jap lg nak pi kenduri kawan. Renjis renjis dipilis.

Pukui 3 plaks nak gi meminang. Alah abang kv yg dah kertu tu (34 tahun la) akhirnya terjumpa jalan ke arah membina rumahtangga. Hiks

Bakal tunang dia ustazah j-qaf. Masih dlm pengajian. So, cuti skolah bulan 8 ni mungkin majlis kawin nya.

Insyaallah kalo sempat snappy happy, kv publish kt blog.

Daaa…

PERASAAN INI …. oh, sungguh ku tak suka!

March 12, 2008

Mula2 nk gelak dulu. Hehehe
Tp kv tk dpt tahan la.
Rasa nk wat jgk en3 pasal ni.

Kemarin kan, masa lunch hour, me n hubby slalu beli makanan dlm pasar je. Tapau n blk mkn kt pantry.

Tgh dok tunggu makcik tu bungkus, mata kv tergatai nk berpaling situ sini.

Hoh…tetiba mata kv ter stop dekat some one. Mcm kena karan you!

Napa kv nampak dia. Nak tau sapa? My first love, okeh!

Adoiii…tk best nya ini perasaan.

Jgn salam faham okeh. Kv dah tak nak dekat dia. Laki kv lg hensem (jauh lbh hensem) dr dia. Ngeh2x, biar lh org ckp laki kv tk ensem pong. Tp ttp ensem bg kv. Hoh!

Sapa boleh lupa kan cinta pertama? Angkat tgn!!!!

Dh lama kv tak terserempak ngan dia. Dia keje kt kl. Sejak kv kawen, mmg tk pernah2 dh jumpa dia. Dia janji nk gi wedding kv dulu (kononnya takdak sengketa antara kami). Tp non ado! Kv just nk kenalkan husband kv kt dia. Nk kerek2 kt dia. Masa tu dia takdak awek. Kv rasa lah kan. Hik hik.

Bila dh terpandang gitu, kv cepat2 cover tau! Tak sangup dh nk berpaling lg. Takut dia ckp kv nk tgk dia kan. Mana boleh! Tp dlm hati dup dap dup dap. Seb baik cover elok. Hubby tak perasan.

Kv tk ckp ngan hubby. Apa kejadahnya kv nk ckp kan? Buang tabiat ke apa? Hoho..

Masalahnya, fikiran kv ni asyik bersarang cerita dgn dia jek. Benci lah!!! Kv tak suka perasaan ini okeh!

Opss..jgn salah faham tau! Hubby adalah cinta hati kv. Sepenuh jiwa dan raga. Hanya kenangan silam jek berlegar legar di fikiran. Hu hu