PMS

Kv tatau napa sehari dua ni kv cepat sgt rasa bengang. Cepat terasa hati, geram, marah dan macam2. Sindrom PMS kah? Jahat sungguh PMS ni yer.

Benornya begini. Isu soother si dina tu. Masa baby, dina ada satu sifat suka nak menyonyot. Mula2 kv tak perasan. Lg pun mmg takde dlm perancangan kami nak bagi dia benda alah tu. Danish dulu pun tak pernah kenal soother tu.

Tp masa baby tu dina selalu nak menyusu. Lps menyusu kjp terus muntah. Tidur langsung tak nyenyak. Masa tu dia belum start melalak lg. Kami pun mati kutu sbb dia selalu muntah2. Apa taknya sbb menyusu sokmo kan.

Sampai sakit2 pinggang kv menyusu kan dia. Tak puas2. Last kv dok bincang ngan hubby. Kebetulan ada hanper baby yg ada soother. Kami try bagi. Dia terus nyonyot dan tido dgn lena sekali.

Sejak tu mmg kalo nak tido kena bagi soother tu baru dia nyenyak. Dlm 1/2 jam lena baru boleh cabut. Hehe. Tp kalo nak pi mana2 mmg kena bawak bekal la sbb takut dia meragam ke apa kan. Bukannya sengaja kami nak sumbat kan mulut dia tu. Mmg dia pun hanya nyonyot masa tido jer.

Nak jadi cerita, kv bawak dia gi pasar mlm mlm td. Dah ptg mmg dia akan meragam skt sbb ngantuk kan. So, bawak lah bekal. Tgh dok beli nasi kerabu tu, penjual tu tegur. Mengejek kami. Betul uols, nada dia mmg mengejek kami. Katanya anak dia, dia tak ajar hisap puting. Kv pun masih berbahasa lah, ‘takpe lah kalo budak nya jenis tak meragam byk’. Dia menjawab dan menjawab lg sampai hati kv jd panas. Tu kata si suami. Di sambung plk dgn si isteri. ‘Eh, org tak bagi lah benda ni kt beby, nanti mulut (mulut ke uols?) tak lawa’ sambil gelak2.

Waduh2. Geram kv nak sumpah seranah dia tau. Dlm perut kv “takpe, aku nak tgk sepandai mana ko ajar anak ko!!!” Geram weh.

Kami bkn sengaja bagi dina soother. Kami TERPAKSA!!!!. Mmg lah bagi org yg anak nya takmo soother, walo disua macamana sekali pun dia takkan mau. Tp dina ni mmg takkan tido kalo takdak soother. Kv nak wat macamana uols??

Dah la budak tu tido 2 kali sehari (siang hari) dan tempoh tido hanya sejam tau! Kalo tak bagi menda alah tu mmg meragam lah satu hari. Sapa yg sudi nak ngasuh kan anak kv sedang kan kv sendiri kdg2 mengeluh penat??

Eeeiii…memang naik darah betul lah!

Uols ada cadangan tak cemana kv nak free soother utk dina. Kv dah try tidor kn dia tanpa soother. Tp mmg dia melalak sakan lah. Dah bagi terus dia pejam mata dan tido.;(

Advertisements

24 Responses to “PMS”

  1. pB Says:

    sALAM

    Bagi jer lah …
    Bilo di obesar nanti , kito bereti lar …

    hok payoh nyor kito , bukae nyor demo tu ..

    anok kak pB 3 memae isak puting. Kakak hok paling lamo

    Ok jah kak pB kelih lonni

    mulut comel kor, mulut tok comel ko, kalu perangai lawa , tu semuo tok jadi hal

    ado pehae

    laing kali jangae dok g beli lagi kat mokcik tu ….

  2. KLMari Says:

    Yup betul ckp PB tu…bagi jelah…My eldest pun guna soother gak tapi masuk 2 tahun, explain bebaik kat dia why kena stop using it…La ni dah 6 tahun dah pun…Ok aje…hehhehe..Cantik aje mulut dia…(Mulut anak penjual tu lawo beno kerrr). My youngest pun sekarang ni guna soother gak…

    p/s: We both have Dina….hehehehe..sama namanyerr

  3. Ungku Nor Says:

    pedulikkan apa org nak cakap KV.

    bukan dorang yang ngadap taim anak kita meragam takleh tido tu..kita sendiri jugak!

  4. Alinlai Says:

    alah…tak pe kalau besar gigi dia kurang cantik sebab kecik2 dok isap puting tu… pi je klinik ikat gigi, cantiklah nanti πŸ™‚

  5. Oren... Says:

    walaupun danish dan dina keluar dari perut ibu yg sama, perangai dan habit depa mmg takkan sama..same goes with my kids..mira mmg tak pernah pakai soother, cuma si abang dan naufal nih (the boys)..ada gak kengkawan yg persoalkan, tapi aku jawab la balik, kalo tak buat gitu, meragam, aku susah nak kontrol..aku sorang jaga 2 budak kecik, mana tahan???

    pedulikkan la cakap2 orang tu…tak kena kat depa, mmg la sedap nak mengutuk..

    psstt..lenkali, jgn pi beli dah nasik kerabu kat dio….

  6. cendawanintim Says:

    rasanyer bila dah beso skit dia dah tak mo, cam Iman, skejap sajer..

    try letak something, yang masin ker kat soother tuh, mesti dia tak nak…

  7. NONIE AZIZ Says:

    hehehe..KV apa susah ko laser jer balik…eeeeeiii…suka hati akulah anak aku…anak aku isap puting ke tak isap puting tetap lawa…tak tau la anak ko…sebab maybe anak ko tak lawa…muahahahaha best tak statement ni? …

  8. Ijah @ Fariza Says:

    peduli ape org cakap, dulu anak saya pun isap puting jugak, lama2 dia yang tak nak sendiri…klu dah keturunan memang mulut @ gigi mancung, tak isap puting pun jadi cam tu jugak….

  9. hanisumayyah Says:

    KV…anak saya lebih 2 tahun pakai soother tu, gigi mmg naik sikit, tapi kita senang nangis sumbat jer…kira dulu dlm rumah/keter/kat mana2 mesti ada jer standby 2@3 soother tu, penyelamat yg paling hebat…kalau gi jalan tak bawak pun, sure gi kedai carik baru…orang pandang?? memang akan pandang! malu gak tapi buat tak tau jerlah…cuma bila dah pandai makan macam2 nanti bolehlah KV umpan dia dgn makanan2 tu buat dia lupaan soother tu, Dina kecik sgt lagi…alah buat tak tau jer…kalau nak jawab gak…sembur jer makcik tu kawa2…diamlah dia nanti…

  10. hanisumayyah Says:

    Oh ya…hal gigi dia jongang sikit tu/ gigi tumbuh tak sama rata, mula2 tu mmg ketara tapi lepas 3/4 bulan stop puting dia akan cantik balik gigi dia..anak sedara saya pun camtu gak…jongang masa hisap jer, lepas berhenti dia akan okay percayalah…malah anak dan anak sedara dua2 cantik (perasan ni…)walhal dua2 penghisap puting tegar lebih 2 tahun… panjang pulak yer! sooo dun worry okay..

  11. dlt Says:

    alaa… nanti ok la. kalu anak asyik melalak kiter gak yang susah. kalu anok jenih hok tok banyok ragam, ok la. cam cousin saya, dr gigi tapi bagi jah anok dio hisap puting. relaks jah. jange kesoh kecek oghe, deh.

    eh! hari tu kv beli toys kat bundle tu, keda mano eh? ingak lik kelate nok gi la jugok cari.

  12. angah Says:

    Biarkan la nak pakai soother pun.. anak kita suka hati kita la bukan beli ngan duit dia pun

    Anak angah dua2 tak pakai soother.. tapi tetap percaya setiap baby tu lain ragamnya. Adneen kalau nak tidur plak mesti ada muzik..so pasang la radio kecik bawah buaian dengan kaset baca al-quran.

    Arief plak sampai sekarang masih minum susu ngan botol walaupun dah 4 tahun. Lantak kan, janji dia nak minum susu biar sampai sekolah pun takpe…

  13. Mak Su Says:

    aduh, tak baik ler mulut style jahat sangat sedap2 nak ngata orang macam2, alah… sudahlah, byk gaks bayi2 yg hisap soother ni, tak de hal pun. relax kv ya.

  14. YuszTieY Says:

    salam ziarah..sihat ke kv??

  15. green apple Says:

    amboi sajaknya mengata anak orang.
    dia sure tak bawak anak dia kat situ kan, boleh la nak mengata anak kita.

    tunjuk sket anak dia aku nak tgk??

  16. ~KunangKunang Says:

    tetiba raso nok bui komen
    bakpo kak tu dok nyusoh ko anok oghe nok isap puting nyos..

    spupu mas dok isap pah besar..comel jah mulut..padahal jeles..sebab dina comel gile..

    dina..dina..auntie pinjam bulu mata lentik tu bleh?hehehe

  17. Kijar Says:

    SECURITY CENTER: See Please Here

  18. sitilina Says:

    ore huk anok dio bejurus bulih oyak gapo2 jah ke kito huk anok kuat peel.

    mcm sy tido hafiy dale buai, semo pakat kato gitu kato gini. siap kato xpanda ajar anok.

    aloh bukenyo dio huk ngadap anok kito pom time laung2 tu! gere beraso.

    betar ko anok demo baik, sedap la ngato ore… seksok bleh huk teruk pade ni baru tau (oloh xbaik do’o gitu ko ore huhu)

  19. lindosh Says:

    alaa akak.. bende tu lelama dia tanak punye.. smeentara nak membeso.. dulu anak buah saya pon camtu a agak. tp pastu mak dia slalu lupekan puting dia. kunun tertinggsal kat mana2.. nangis trok gak memula.. lepas tu dia mintak coklat lak nak isap.. tros lupa puting.. cuma amik masa aa sket

  20. viruspadu Says:

    kv,

    ish lama sy komen, asik dok baca saje hiks.

    dulu nisa pun mcm gitu jugak,

    sy pun merasa la apa yg kv rasa bila orang dok perli2 gitu kan, tp tahan telinga jer lah, nak wat mcm mana lg kan, ikut hati nak lempang kan ajer hiks

    tp alhamdulilah skrg nisa dah x pakai lg dah, cara yg sy buat, sy beli soother banyak2, pakai ganti2, lama2 dia jadi geli nak nyoyot

    annisa, 6 bulan dah x pakai dah soother (kalu x silap sy lah, kene check balik) sbb dia geli bau getah agaknya,

    kv cuba lah, mana tahu menjadi jugak

    selamat mencuba

    dan buat dek je ngan mulut orang key

  21. minnie Says:

    salam kak kv.. lama tak mengomen blog kak kv nih… walaupun tak tau nak komen apa… tapi nak juga menaip.. hehehe

  22. minnie Says:

    kak kv, nak minta id ym, nak add kat ym kita la.. bleh tak??? tak pun kak kv add saya, fuma_10@yahoo.com. bleh?? time kasih

  23. KV Says:

    hihi..nak tergelak kv baca semua komen kawan2. Dh byk hari kan, dah cool beb! Hehe

    kak pb,
    tu la, hok payoh nyo bukae demo. Kito jugok hok dok ngadap budok tu melaung sokmo. Dih?

    klmari,
    hehe..anak kita sam nama ek? Mesti jumpa seksok pening bebudak ni ek.

    kak ungku,
    yer yer..kita sendiri jugak kan?

    alinlai,
    mmg masa mula2 bagi dulu kv rasa bersalah sgt2. Tp takde cara lain dah masa tu. My hubby ckp, dah besar kita jumpa doktor gigi. Cool skt rasa. Hihi

    oren,
    mmg takmo dh beli nasi kerabu kt dia.Nasi lain pun! Huhu

    cendawan intim,
    TQ for the tips. πŸ™‚

    nonie,
    kalo ikut kan hati aku mmg aku lazerina dorang tu. Sentap okies. Tp pikir balik tak yah lah aku dok layan kejakunan dorang tu, kan?

    ijah,
    nk tergelak baca komen ijah. Hehe

    hanisumayyah,
    salam, lama tk gi blog akak. Trimas atas komen yg memulihkan semangat ni. Huhu..terharu beb!

    dlt,
    kv keje area pasir puteh. So, bundle2 tu kawasan pasir puteh. Eh, adakah kv lupa yg dlt org pasir puteh????

    angah,
    hah, danish tu pun satu hal masih tak lps2 lg botol susu. Huhu

    maksu,
    ye lah, kv tgk pn ramai baby yg dok nyonyot soother tu. Takkan lah sengaja parent dorang nak kasi suka2 kan.

    yusztiey,
    salam ziarah. Kv dah cool. Hehe

    green apple,
    masalahnya, aku sendiri pun blum pernah tgk anak dia. Wakaka

    mas,
    hehe..akak masa tu meroyan sakan tatau napa. Hari jumpa mas tu akak dah cool. Wakaka

    lina,
    hehe..anak kita kan sama peel ragam. So, mmg kita faham dah kan. Benci lah mulut2 jahat ni. Dina pun tido ngan buaian jugak.

    linda,
    ye lah, dina kecik sgt lg kan. Dh besar skit maybe akak blh wat sumthin kan.

    vp,
    hehe…takpe, dah besar skt nanti kv try gak kt dina.

    minnie,
    ym kv kat bandito_danish@yahoo.com

  24. kirana Says:

    dah nk masuk 2 thn tak rasa PMS ehe..maklom ler..tak peot2 lagi nih 😦

    cuba kv sapu benda pahit ke cm kopi..or perisa sirap kat puting tu..konon2 darah la..hehe..kite pon tak tau..tak dak idea..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: