makan jom!

Ehehehe.. hari cuti kan takdak keje nak buat. Kalo jumaat harus sangap. Kalo sabtu hubby sibuk dok sembang dan lepak dgn tukang rumah. Lagi la sangap rasanya.

Kalo tak pi pasar (belah pagi) puas dok pikir nak makan apa for lunch kan. MIL sibuk suh sembelih itik sbb dia boring itik dia gatal dok main kat jalan. Karang kena langar kete harus mati itik ler itik tu.

Huhu…kjp lg, abih la nko!

hubby tgh ready tunggu che nak sembelih.

proses sembelih. Golok kena tajam. dan baca ayat yg sepatutnya.

hubby tgh menenangkan itik (darah tu membuak2 uols).

err..gambar itik menggelupur kv tak snap. Tak sampai hati. Huhu

ok, bagi terus kat MIL suh proses dan digulai. Jugak best kalo bakar atau goreng kunyit bawang besar. Mebeles uols.

Lagi satu, kan haruan besar yg hubby beli kat kawan dia. Sungguh besar okeh yg sekor tu. Pas tu siap bertelur bagai. Hubby ‘sembelih’ dia dan cuci siap2 then MIL masak sup. Waaahhh.. best nya makan nasik.

Maaf bagi yg kurang gemar itik atau ikan haruan yer. Kv kan org kampung harus makan semuanya. Tolak batu dan kayu jer. ;P

Advertisements

14 Responses to “makan jom!”

  1. Yatie Says:

    tak penah makan daging itik.. tapi telur itik mmg menjadi favorite kalau masak lemak cili padi .. hahahaha .. ikan haruan, ikan keli mmg sedap kalau goreng bercili esp yg saiz dia agak kecil ke sederhana .. besor2 beno cam tak bleh nak masuk tekak la plak ..

  2. CikguZue Says:

    oopss…ada foto sensored kat sini….hehehe…

    itik macam tak pernah makan. kalau balik M’sia boleh singgah kat rumah kv la…hikhikhik…orang tak jemput, terhegeh2 pulak, yek…tak malu sungguh.

  3. cendawanintim Says:

    daging itik, ikan haruan, ikan puyu, lama dah tak makan…

    kv tak ajak kita pon…

    **awak kena tag tuh..

  4. YuszTieY Says:

    salamm..
    alo laa sedaknya itik nge ike we..kito minat sgt tuh..ore kg n ado baruh padi gok ni.heheheee

    tgk chek paka kain n baju tu sama sebiji nge arwoh ayoh kito..linduuu nyooooo

  5. pB Says:

    Salam KV

    raso nyor kak pB tok rajing lagi lagi makae itik sratie nie.

    Teringin jugok nok tra ….

    sO , nanti bilo kak pB kelik nanti , KV buleh lar belanjo kak pB ….

  6. Intan Rosnitta Says:

    Asal cuti je, mesti ada projek makan2.

    Menggamit suasana kg la kv ni…huhu. X sabar nak balik cuti sekolah nanti 🙂

  7. KV Says:

    yatie,
    telur itik serati mmg best!!!

    cikguzue,
    insyaallah, mai rumah kv, kita suh MIL masak gulai itik. Kekeke. Nak masak sendiri tak pandai. Huhu (malu)

    cendawan,
    tu ler, mai la rumah kite.
    Aghh…kena tag kah?

    tiey,
    arwah ayah kv dulu pon pesen tu jgk. Tu yg kalo tgk che (atuk hubby) mmg rasa tgk arwah ayah.

    kak pb,
    kak pb kelik ni, mai jalae kt pasir puteh, belah pagi, nanti kv belanja kat kedai che muda. Sedap tau!

    intan (sesedap je kv panggil snit, hehe)
    menggamit kenangan kah?

  8. KLMari Says:

    yerlah KV..tak penah lagi makan daging itik..tapi orang kata lagi sedap dari ayam….telur itik masak lemak penahlah rasa…Err..rendang itik order leh? hehhehhe….Alamak tengok ikan haruan, teringat ikan keli plak…harus pi carik masa lunch nanti…

  9. Alex Lacey Says:

    tok ingak la pulok rajing makae ko dok itik ni…rajing raso sikit kot? kade2 ore Kelate bekwoh buak percik itik jugok dih?

    ikae ruwe k.we tok rajing makae…tapi kalu hok sedaro maro dio rajing la…ike semile, ike keli…raso lebih kurae jah dok?

  10. mama ranggie Says:

    mama makan ikan darat ni…

    hehhee…tp itik tu lom cuba lg lah!

  11. achik Says:

    x penah makan itik.. sedap ke kak? 🙂

  12. rina Says:

    x penah makan itik… ikan haruan pun ‘terpaksa’ mkn masa pantang banak jer.

  13. Zareda Says:

    KV
    walaupun kak zar ni budak bandar tapi kak zar makan semua neka.. itik makan, ikan haruan makan yang peliknya hubby akak tu budak kampung plak tak makan itik, tak makan ikan haruan.. pelikkan.

    Itik ni buat rendang, memanglah superb.. tak ada tandingannya…

  14. kakLuna Says:

    aku p0n x penah makan itik..ntah la dulu2 0rg ckp 0rg Islam x leh mkn itik,sbb tu fmly aku x penah diajar,belajar mkn itik.

    bila dh besar2 ni baru lah tau itik sebenarnya boleh dimakan….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: