AKU OBES?

Uwwaaaa…. tak tahan tau! Aku obes katanya. Huhu

Hari tu kan, ada budak chinese yg jual ubat mai ofis kv. Biasa lah, ofis ni tempat berkumpul jurujual dan peminta sedekah. Borink tau.

Tp kan, sbb kononnya dia nak check semua penyakit, saja je lah kv try test. Mana tau kut2 ada yg mengena.

Bila dia amek tekanan darah dan denyutan jantung jugak test peluh kt ibu jari (kolestrol) mmhhh hazab la resultnya. Huhu

Percentage fat kv 35.8 %. Paling ideal dgn kv sepatutnya 25.3%. Brapa lah beza tu? 10.5% uols. Uwwwaaaa!!!!!

BMI pulak, patutnya bawah 20. Tp kv 26.7. Hua hua hua. Beza 6.7. Banyak tu!!!

Blood pressure pulak 120/81. Sepatunya kalo normal yg atas 120 – 130 dan yg bawah 70 – 80. Maknanya yg bawah tu kv dah terlebih 1. Tu la sbb nya kv slalu rasa semut2 kt kaki. Oh, gitu ker?

Pulse (denyutan jantung) pulak, kv punya 86/m. Sepatutnya 70-80/m. Tgk dah berapa lbh tu? 6 weh. Sama ada lemak byk atau mmg keturunan.

cholesterol pulak bukan low, bukan normal, bukan borderline, tapi high uols!!! Uwwaaaa

Mmg hazab weh dapat result tu.

Pastu dia pun kempen la kv suh mandi wap katanya. Promosi RM 30/4 org. Wah, murah giler ni. Tp utk pakej family lah. Kalo buat kt kedai dia 75/person. Masalahnya kedai pun takdak lg kt klate ni (err… kv lupa apa nama kedai dia.;P).

So, cadangan nya sbb pakej family kan, dia nak dtg buat kt rumah. Mana boleh, rumah kv kn dh jadi kapal pecah. Mintak buat kt ofis. Dorang takmo. Kesudahannya tak jadi. Takde lah melayang duit ku. ;P

Kononnya bacaan akan diambik sblm dan slps. Jenis penyakit kv yg byk lemak dan kolestrol ni, dia akan campur limau nipis 4 biji, cili merah 1 biji, daun mengkud 4 helai, halia 1 ketul, daun limau purut 1 tangkai, serai 4 btg, dan daun pandan 5 helai.

Hehe.. sungguh insaf masa tu uols. Kena pantang ni. Kesihatan perlu dijaga kan.

Tp bila borak ngan hubby, hubby ckp tekanan darah kv tu dah ok sbb dgn umur kita org bacaan bawah tu max 85. Ye ke? Budak tu tipu kv lah ek?

Lagi plk, kalo dok fikir slalu nya kita kena puasa satu mlm utk test gula dlm darah dan paras kolesterol. Ni main check mcm tu je. Nak2 pagi tu kv baru sarap nasi lauk gulai itik serati. Kan? Sesedap je dia buh kv tau.

Hahaha… lps tu bukan pantang makan, tp pantang jumpa makanan. Cemana lah kv nak kawal nafsu makan ni. Dah la besenam takdak masa. OWh, aku dah obes! Tidaaakkkkk!!!!!!

Advertisements

16 Responses to “AKU OBES?”

  1. mama ranggie Says:

    sama lah dgn mama…

    kuang3x…

    selera sodap ajo..nak buek cam no kan!

  2. KV Says:

    ira,
    huhu….takdak keja lain tau! Makan je dok pikir nya.;P

  3. ~ wan Says:

    nok komeng nih..

    makan caro sederhano…

    jom chek BMI dlm my blog.

  4. NBK466 Says:

    2 ler…makan takde kesian..he.he..he..

  5. angah Says:

    Angah cadangkan kalau nak cek benda tu semer pegi hospital. BMI yang ok 24 rasanya bukan 20..

    bukan apa.. tau la orang meniaga benda kesihatan ni kalau boleh semua orang nak dikatanya tak sihat..

    Sebab pernah terkena jugak dulu.. kolestrol tinggi katanya, pi cek sepital normal plak laaa

  6. KV Says:

    wan,
    huhu… sederhana yer?

    abg shahrul,
    mmg takdak kesian. Bantai jek!

    angah,
    ahahaha… tu la, kv pun rasa tertipu. Mmg la gemuk tapi takde lah mcm yg budak tu check. Hiks

  7. kakLuna Says:

    sah..mmg ko kene tipu ar..

  8. Mak Su Says:

    maksu rajin senam, senaman sit down.

  9. kirana Says:

    kak,kalo nk check better gi spital..kalo betul2 nk check darah..mmg kena posa tak leh amik apa2 foods..nnt mmg akan effect result..
    ..kalo nk promote pakej2 tu..my opinion..bkn skali wat jer terus ok..mesti la menten kan..hihi
    so baik pi jogging ker..ewah..hihi

  10. KV Says:

    luna,
    tu lar, hubby aku ckp pon aku kena tipu. Hik hik

    maksu,
    saya pun slalu bersenam sit down. Ekekek. Maksu ni, cubit kang!

    ana,
    hoho… masa utk bersenam takdak langsung ana oiii. Balik rumah je, terus belek anak kecik. Nak wat cemana. Tunggu la dia boleh berdikari. Huhu. Sian akak kan?

  11. sya Says:

    KV jangan le caya ahli kesihatan yg dok jual kat opis tu.. bila dia check rasanya kaalu tak masuk program/beli ubat dia orang boleh mati esuknya

  12. AppleB Says:

    rilek la. janji laki sayang.

    *itu kata2 penyedap hati sendirik hohohohohoho*

  13. cendawanintim Says:

    naper ler susah sangat nak diet nih…

    bila la saya pon nak turut serta insaf nih..

  14. KV Says:

    kak sya,
    mmg la tak percaya. Tp dlm hati kecik tu rasa risau gak. Ahaha

    appleb,
    harussss!!! janji laki mak sayang. Wakaka

    cendawan,
    masalahnya mek insap satu hari jer.

  15. Oren... Says:

    aku pun dah rasa tak best sebab makin gumok..bila tgk iklan Sendayu Tinggi tu, hati aku berkobar2 nak pi try slimming set dia, yang aku tau makan ratus2 tu..tapi, poket lak bergoyang2 dek kerana takde duit..ekekekeke…mu buat la entry, mintak depa bagi tips untuk turunkan berat dan saiz badan..mesti ramai yg bagi idea…

  16. KV Says:

    oren,
    aku pun tingin nak try herbalife. Tgk la cemana. Waa… poket bergoyang!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: