HARI MINGGU YG SIBUK

Fuhh… baru boleh bernafas dgn aman. Semput jek sehari dua ni.

Hari jumaat sibuk menolong jiran ada kenduri (rumah atuk pengasuh dina). Depan rumah lak tu. Masih ada lg kenduri kan. Ingat kan dah habis bila tamat nya cuti skolah.

Selamat pengantin baru buat pak muda dan mak muda. Moga kekal bahgia ke anak cucu.

Gambar takdak tak sempat nak snap. Sibuk makan gulai kawah yg sedap sgt.

Hari sabtu.
Pagi2 bangun kemas rumah ala kadar. Tatau nak kemas mcm mana sbb rumah tu mcm tongkang pecah. Ala2 rumah kongsi kan.

Hubby lak, meracun anai2 sbb pekerja nak konkrit apron slab. Buat sendiri lah mana yg blh buat kan. Nama lg nak cepat. Sudah tu dia pi hantar padi benih sbb che nak tabur benih padi dah. Kata petani kan, harus lah tanam padi.

Kv lak, bersilat kt dapur. Masak awal dan ala kadar sbb nak pi kota bharu. Byk tempat nak kena pegi.

Cuba tido kan dina, tp minah tu langsung takmo tido. Tinggalkan dia main ngan MIL.

Mula2 singgah kedai metal work. Tempah wrought iron utk terrace dan tangga. Jugak utk tingkap kat hall. Grill yg biasa belum tempah lg. Tinggalkan deposit utk cina tu beli brg. Kalo dak mmg harga naik takdak kesian. Huhu

Singgah kedai MBJ machinery. Nak beli cat external brand nippon. Nak beli ICI tak mampu. Mek nangis. Mati lah fakir katanya. Kena order dulu.Seminggu baru dpt. So, bayar siap2 takut harga naik. Beli gak cat kayu (untuk pintu bilik). Nanti brg sampai kena gi ambik sendiri.

Survey lak entrance door lock kt situ. Tnya harga lbh kurang, kami blah. Cari quotation dulu kan.

Singgah wajaplas (pengedar jotun). Nak beli cat tambahan untuk bilik. Tak ckp lg kalo hijau epal. Survey gak entrance door lock.

Bergegas lak ke kb seramik. Nk beli granite yg tak cukup lagi 13kpg. Tak dak parking, kena park kt basement kb mall. So, kluar kut pintu kecemasan (blkg). Barang takdak. Kena order dulu sbb takut tone warna tak sama biar pun jenis yg sama. Call tukang rumah suh tgk nombor siri kt kotak. Bayar siap2 takut harga naik plk. Huhu

Beli roti skt utk alas perut kat pacific kb mall. Terus ke wan daud trading nak survey harga entrance door lock. Huhu. Takdak yg moden. Patent klasik ala2 mak datin byk. Survey gak harga engsel yg high quality utk entrance door. So, blah dr situ. Sampai kat rumah jam 2 ptg lbh kurang.

Hubby bagi ingatan nak kluar blk jam 3.30 ptg. Aduyaii mak oii, penat tak sempat nak hilang ni.

Sempat gak tgk tukang rumah buat tangga sambil borak2. Pastu bersiap siap kluar blk. Kali ni bawak dina sekali.

Pegi pekan melor dulu injek pitih. Huhu. Pitih mengalir mcm air ni. Pastu singgah limbat hardware bayar hutang. kikiki. Beli sekali reinforcement (besi) utk garaj. Tp takmo hantar ke rumah, simpan kt kedai dulu. Dpt lg harga lama. Kalo dak, sakit kepala harga besi terbaru.

Singgah lak MBJ machinery. Nak beli door lock tadi. Beli dua set utk pintu utama dan pintu kedua. Tukang pintu n frame nk ambik pagi ni sbb nak psg siap2 sebelum pintu dipasang. Pastu confirmkan nak syelek (tatau nak eja) spray 2 pintu utama tu. Oh ya, beli terus engsel high quality tu. Aduyaiii… byk nya pitih abih.Huhu

Selesai lah keje. Terus pi ambank nak byr instalment kete kancil ku. Pastu pi jln2 kb mall. 2 kali sehari pi kb mall ni. Sapa nak lawan. ;P

Sampai kt rumah 6.50. bergegas solat. Adoii…. penat sih.

Advertisements

14 Responses to “HARI MINGGU YG SIBUK”

  1. Biarlah rahsia Says:

    penatnya KV…hukhuk…gi mari gi mari…klu k.bie mau pengsan jdnya…
    tp takpe….wat rumah sendiri mesti puas hati….kami kontraktor yg buat…jd tk pyh fiki byk2 sgt..cuma pilih cat, tile, bumbung…gitu2 je laa…

  2. Mommy Lily Says:

    mcm ni la org nk naik rumah baru kan..sibuknyee…tkpe tk lama lagi masuk umah baru serba cantikk suka la tu!

  3. KV Says:

    kak bie,
    penat pun takpe kan. Janji puas hati.;P

    mami lily,
    hehe.. takde mana cantiknya. asal siap jer. Kejar masa kan.

  4. YuszTieY Says:

    gi maghi pun utk umah kita gakkan…janji puas dgn benda yg kito dapat…
    tak nak lawan la dgn kv kalu pasal gi kb mall tu sapa 2x…mau pitih laju cam air…heheheee…meroyan ore kalau asyik dok kat suoermarket ni…mata asyik jadi juling jer memanjang tgk benda kalu jenis kupit tak per la ini jenis huhuhuuuuuuu abis la duitttttt..kakakakaa

  5. lindosh Says:

    biar letih tapi hasilnya nanti beshhhhhhh šŸ˜›

  6. cendawanintim Says:

    wahhhhhh, sangat bz nak melengkapkan umah baru tuh…

    takper2, nanti hasilnyer, senyum sendiri kan…

  7. CikguZue Says:

    saya baca pun macam semput jugak…takpe, lepas ni rehat2 la dgn family. Have a nice day…

  8. KV Says:

    yusztiey,
    gi kb mall 2 kali pun bkn beli gapo. Cari tempat sejuk. Ada air cond. Hehe

    dosh,
    ye ye, akak tau. Hihi

    cendawan,
    terpaksa berkejar kejar sbb semua brg dh nak naik rege.;(

    cikgu zue,
    ahahaha.. mmg sempu sungguh!

  9. mama ranggie Says:

    memang sibuk kan kak nak masuk umah baru nih…

    sabar ajelah..tp puas kan!

  10. AppleB Says:

    walopon ko letih..tetap gak kbmall 2 kali pegi kan kakakakakaakakak

  11. nanonano Says:

    wahh !!
    tanam padi,
    bagus arr..
    xyah berungut cm kiteorg ni harga beras mkin naik naik..
    hishhh..

  12. Oren... Says:

    bleh jadik duta kb mall nih..

  13. KV Says:

    mama,
    kalo nak ikut kan kepuasan mmg la kurang tp kena pikir poket lah jugak kan. Kaedahnya, cermin diri dulu. Wakaka

    appleb,
    noks, aku terpaksa pegi. Percayalah. Wahaha

    nana,
    tanam padi sendiri pun tetap beli beras siam. Cemana tatau!

    oren,
    kalo kbmall bayar, harus dah kaya aku agaknya.;P

  14. Intan Rosnitta Says:

    2 x sehari ke kb mall??? Mmg surrender, x terlawan kv ni!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: