PICCA

Korang pernah dengar pasai picca dak? Kalo kv, mmg pes taim la!

Dina kan selalu melepuh dlm mulut. Kdg2 lidah dia pun mcm melecur. Tapi tak sakit. Kami ramal tak sakit sbb dina boleh makan selamba jerk. Hihi

Tapi bila selalu ada putih dlm mulut dia, bimbang gak kan. Doc yg kami jumpa dulu ckp serawan. Ke picca ni mmg serawan ek? Sapa yg tau, tolong bagitau kv yach!

Makanya my hubby pun risau amat (sampai kv pun serabut perut tau!). Dia emel kt dr azwan. Mmg apa2 hal masalah kesihatan anak2 dia selalu tanya ngan dr azwan ni. Kalo tak silap kv, dr azwan ni ada gak blog/web, tp kv lupa lah link dia. Sorii!!

Ni lah emel jawapan dari dr azwan mengenai kemusykilan kami.

— Pada Khm, 13/11/08, abi teha menulis:
Daripada: abi teha
Subjek: Re: lepuh bibir,gusi dan lidah
Kepada: mn_7877@yahoo.com.my
Tarikh: Khamis, 13 November, 2008, 5:50 PM

pada pendapat saya anak tuan mungkin ada masalah picca (pikka) iaitu kekurangan zat besi. Ia juga boleh menyebabkan ulser di mulut dan memakan makanan yang pelik seperti pasir. Apa pun sementara tuan bawa ke pakar, tuan boleh beli syrup vidaylin dengan zat besi untuk makanan tambahan.

Lps baca emel dr azwan tu, my hubby gogel lg cari pasai masalah picca ni. Terjumpa lah dlm mesra.net. Katanya, masalah biasa bagi kanak2 berumur 6 bulan hingga setahun setengah akibat dari kurang menyusu. Kurang menyusu maknanya, kurang lah zat besi dlm tubuh kanak2 tersebut. Untuk mengesan masalah ini, kanak2 ni akan makan makanan pelik seperti kertas, pasir dan tanah.

Mmg dina kurang menyusu dan suka makan pelik2. Contohnya makan kertas. Kdg2 bila main kt laman, ada jgk sekali dua terserempak dia kutip pasir dan makan. Hohoho..

Ianya tdk bahaya. Boleh ditambah zat besi dgn memakan makanan seperti daging dan ayam. Atau lbh cepat dgn memakan vitamin dan zat besi tambahan contohnya keluaran abbot.

Kami dh cari dekat guardian dpn ofis ni. Tapi takdak yg jenis sirap. Ada bentuk jelly. Rasanya susah dina nak makan. Nanti dia buang2 jer. Nak kena pi cari kt kota bharu ni.

Oh ya, kalo masalah ni dah berat bagi seorang kanak2, doktor akan menyarankan supaya zat besi tambahan seperti perempuan menagndung makan.

Ok, itu jer kv nak share kt sini.

Sharing is caring kan? Hehe

Advertisements

11 Responses to “PICCA”

  1. CuTeMiUt78 Says:

    oh ya ke.. kita pun baru first time dengar ni.. emm.. thanks sharing info ni

  2. Zareda Norman Says:

    yerlah baru first time dengar..

    apapun semoga dina nak ler makan syrup tu dan cecepat sihat..

  3. kakLuna Says:

    a’ah 1st time gak nih

    tadi ingat entry psl computer,blogging..etc..

    dok terbayang2 picasa šŸ˜›

  4. pB Says:

    ooo gitu

  5. cikdinz Says:

    kalau ulcer tu biasa lah dengar. selalu nya sbb kekurangan zat dan masalah panas dlm badan…

  6. Sue@MamaMaryam Says:

    oooo bagus la info ni..thanks kv!!!

  7. Mak Su Says:

    (tepuk dahi) makan kertas?

  8. HappyIrfa Says:

    SALAM KV..
    ooo x tau pun.ingat tadi picasa.
    hehe.ikutlah saranan doktor tu

  9. nono Says:

    salam,

    akak try ler meh HUSM nie…try refer specialist kat cni plak..

    nnt jgn lupe calling2 tau klu dtg!!!

  10. Ungku Nor Says:

    dah 4 anak akak, baru ni fes taim dengar.

    selalu yg kita tau tu ulcer mulut je kan?

  11. haJa*darLingZ Says:

    alamakkk myeramkan lah kv.kdg2 my dina tu pun suka sgt masok bnda yg bukan2 dlm mulut dia..ape jelah, kutip masok mulut.mane xcirit birit.risooooo sgt2.time kasih ye info ni…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: