Archive for the ‘danish’ Category

MAIN BANJIR

December 3, 2008

Semalam hujan dah reda. Kdg2 matahari terbit jugak. Kdg2 mendung. Tapi kiranya dah ok lah.

Kami pun borink takdak keje nak buat, ronda2 naik motor. Target kami ada satu jalan kampung yg selalu banjir. Kat lain dh surut pun, kawasan tu banjir termenung.

Kebun getah pun banjir uols.

Hiks, air takat buku lali jer.

Apa lagi, danish n dina la yg plg seronok.








Kecebur kecebur main air. Mmg happy lah bebudak kan. Dah lama kt situ kami pun blk.

Tapi.

Kat kaki hubby ada lintah. Tak pepasal aku histeria. Huhu. Geli weh.

CABUT GIGI

November 27, 2008

Weekend lps kv nak potong kuku danish. Dah jadi mcm kuku hantu.

Bila nak potong kuku kaki mmg dia selalu tak bagi. Geli.

Tapi dia tahan. Menggelupur kegelian.

Tetiba, muka dia terhantuk kt lantai. Menangis la puloks. Adeh.

Bila dia bengah (bgn) Kv perasan bibir dia berdarah. Ingat kan bibir dia pecah akibat terhantuk tu.

Check punya check. Rupanya gigi kapak dia yg tinggal tunggul tu yg berdarah.

Benornya gg kapak dia dah lama goyang. Cuma kv jer tak berani nak cabut. Sbb dia mmg penakut. Dah jadi gitu kv try cabut. Dapat separuh. Dia dah mula panik. Sbb makin berdarah. Meraung tak hengat. Haha. Kelakar pun ada. First time cabut gigi kan.

Pastu pujuk2 tak nak kasi gak. Kv suh dia buat sendiri. Tak jalan. Last2 kv pegang gg dia dan sentap kuat sket. Mudah jer. Heran dia gigi dah tanggal. Mmg kelakar lah wajah dia!

Pastu gigi nan sebatang tu kv simpan dlm botol. Biar besok2 dia tgk gigi buruk dia tu. Siap letak dlm lemari tau.

Besoknya ahad. Dia tgh main2 kt laman sambil tgk pak cik Din tgh buat pagar. Kv panggil dia nak tgk gigi yg sebatang lg tu. Dah goyang jgk.

Dia dah takut dah. Sekali kv sentap terus tanggal. Terpelanting gg tu tatau ke mana. Lawak giler mencari gigi buruk dia dia. Haha

Akhirnya kv yg jumpa. Siap basuh dan simpan dlm botol bersama gg yg sebelum nya. Hihi

Tu lah pengalaman danish cabut gigi.

Lps tu semua org kena tgk gusi dia bekas gg tercabut tu. Lupa nak snap gambar!

MOTIF APA TATAU

November 26, 2008









DAN LAGI TAG TIG TUG

November 25, 2008

Pagi ni nak lesaikan hutang jasfyra plk.

Syarat2nyer.. SILA BAGITAU
1. Berat sebelum mengandung

* masa danish dlm 58kg kut (aku mmg asal dh gemuk tau)
* masa dina dlm 61 kg kut (lupa daa) dengan ketinggian 161 cm (pun lupa gak ni sbb ukur kt lain tempat, lain bacaannya)

2. Berat terakhir mengandung sebelum bersalin
* masa danish dlm 60kg kut (mabuk teruk sampai ke 7 bln, lg pun danish kan lahir awal)
* masa dina dlm 75kg kot (agak2 jer..lupa weh). Gemuk giler!!

3. Berat selepas habis pantang
* Masa danish mmg kurus sesangat (tp lupa la namun lps tu mencanak canak naik, tak turun2. Huhu)
* Masa dina walo pun sebulan tak selera makan (dlm pantang)ntapi berat turun sket jer. Dlm 65kg kut. Haha

4. Apa yang korang suka makan masa mengandung
* masa danish semua tak lalu. Takdak selera sungguh.
* masa dina suka western food. Tgh mabuk boleh makan roti bakar jer.

5. Hospital mana anda bersalin
* masa danish bersalin kat HUSM, Kubang Kerian. Kes kecemasan. Lahir premature.
* masa dina bersalin kat Pusat Perubatan An Nisa’, Kota Bharu.

6. Tunjukkan gambar mengandung at least 5 kpg.. yg penting sekali gambar masa last pregnant

Gambar2 ni masa pregnant kan dina. Sayang sunguh masa pegnant kan danish takdak gambar. Mabuk teruk sampai tak terfikir pun nak bergambar. Rugi woo!!

Masa ni dlm 5 bln pregnant kut. Jalan2 ke terengganu. Time ni mabuk dah ok sket.


Ni pun pregnant 5 bulan lbh kurang. Bawak danish tgk burung unta.

Hah, masa ni mmg sarat benar. Tgh tunggu masa. Mmg buruk giler. Gemuk gedempol. Muka sembab, hitam (hangus), hidung besar. Haha. Sampai kena ejek ngan ofismate tau. Buruk sgt kaedahnya.

Ni pun satu lagi. Paksa gak hubby ambik gambar nak wat kenangan. Masa ni nak tgk cermin pun malas. haha.

Takpe lah, huduh ke, buruk ke, janji aku dah dpt baby girl. Hihi




Si bulu mata lentik ni ha!!!

ok, aku nak tag….

1. mama risya riana aka nonie
2. kak bie
3. kak ungku (ada tak gambar ngandungkan anjib??)
4. cendawan intim (lagi2 ko yg kena. Haha)
5. Sitilina (hiks, buat tau)

ok daaa!!

sapa lg yg telah tg kv??

sila bagitau yer!! Hehe

SAMA TAPI TAK SERUPA

November 19, 2008

Hadoyaii…macamana boleh tak perasan. Kv kononnya beli baju raya untuk dina n danish.

Tapi kan, tau2 lah bila bershopping ngan dina. Dia pun sibuk nak memilih sama. Capai mana2 yg patut ar.

Bila balik rumah, baru perasan yg baju nya patent sama. Warna jer lain.

Hoho…rasa bodoh lak! Sungguh!

Tambah2, baru kv perasan 2-2 lai tu saiz 3. Cemana boleh terlepas pandang. Masa ukur kt badan dina (dina dlm carrier). Nampak ok jer. Tp bila tgk saiz 3, sah konfem lah besar kat bahu. Huhu. Tahun depan baru leh pakai (umur 2 thn lbh).

Sabar je lah!!

Nak wat cemana, silap sendiri. 😦


Oh, kalo korang perasan, ada tiset sekali dgn dress tu. Tiset tu dorang bagi free.

Seb baik baju danish ok jer. Sbb beli baju utk danish mmg kena ukur betul2. Siap pakaikan kt badan nak tau muat ke tdk. Sbb mamat tu kurus kering. Susah nak cari saiz.

Makanya, kena pi cari baju lain lah utk dina. Hampeh!!

TAG TIG TUG

November 18, 2008

Pagi ni nak lesai kan hutang tag ngan mak ayra. Hihi. Kv tau, tag ni mak ziyyad yg mulakan. Layann..

Diaper bag aku.

Main bantai jer henbeg mana nak bawak. Ikut mood. Tu lah pasal kalo beli henbeg baru harus beli yg besar2. Senang nak sumbat byk brg.

Bukan takde real diaper bag. Tapi dina pun dh besar kan. Malas la nak bwk diaper bag dah.

Ni contoh je lah. Henbeg ku.;P

Isi dalam nya. Tp kdg2 ada, kdg2 takde. Pun ikut sukahati aku je. ;P

Kek atau biskut. Kalo tkda stok kt rumah pun harus berenti beli kt kedai runcit berdekatan. Sekali ngan air kotak. Soya ke, teh bunga ke, milo ke. Tp kv jrg beli milo sbb kotor baju. huhu

Ni keperluan asas la. Karang dina popo bagai, harus kecoh sket kan. Towel kecik ngn diaper. Tisu tu wat sapu hidung berhingus. Hik hik

Ha!! Ni wajib ada. Kalo lupa bawak susu takpe, janji puting jgn lupa. Harus tak boleh tido. Dan meroyan sakan!!

Ni bekas susu. Taruk je berapa sudu susu utk satu botol. Senang. Tp kdg2 kv buat susu siap2. SEnang tak yah bawak menda alah ni. Naik je kete, dina hisap habis sebotol. Balik rumah karang baru cari susu. Kdg2 tak cari langsung.

Ni botol nyonyot air masak. Tudung hilang tatau dina campak ke mana. Tp dia kurang suka minum pakai sipper, hisap ngan straw lg best lagaknya.

Ni pun botol nyonyot air masak. Tp dh jarang bawak. Dina kan lg suka minum pakai straw.

Buku2 yg kv beli kt bundle. Dulu dina selalu baca buku dlm kete. Ewah. Now, dah boring. So kv tak bawak dah. Hehe. Kurang skt berat beg aku!

Itu je lah kut. Lagi pun danish dah besar gajah. Dia tumpang makan biskut atau kek jer. Baju tambahan pun kdg2 kv ingat, bawak la. Kalo lupa, hehe. Nakbuat cemana. 😛

Ok, dah selesai hutang ku!!

Nanti nak jawab tag lain plk. Sapa lg yg mengetag ek?Lupa da!!

lupa da!!
kv kena tag 5 org, sapa ek yg ada baby kecik2 ni? Hmmm

1. shafa
2. tety
3. jasfyra
4. maryam n co
5. rina-san
6. tambahan NONIE (capslock lg tu). Kalo hang tak buat, aku babap montot!!!!!
Haha..korang buat tau

MANDI PANTAI

October 30, 2008

Sabtu lepas, kami sempat ke pantai sekali lg. Lg pun petang2 takdak program. Asyik gi kb mall jek. Hik hik.

Ptg tu, pantai irama, bachok takde org sgt. Best la. Kalo jumaat mmg takleh masuk ar. Penuh org berpiknik bagai.



Masa mandi manda tu mmg best. Dina sampai biru bibir mulut kesejukan. Hihi.

Tapi bab yg tak best nya, lps naik tu mmg melekit tak hengat la. Awal2 kami dah bekal kan air mentah utk mandikan anak2. Kete pun penuh pasir. Adoiii…satu lak nak mencuci.

Apa pun mmg hepi bila tgk anak2 enjoy. 😉

U.F.O

October 29, 2008

Ingat tak dulu (dlm en3 bundle). Kv pernah beli belon tiup2 besar bagak ngan harga 6 hengget kalo tak silap.

Berkepam dok kt lemari ofis ni. Dulu masa rumah blom siap, tadek tempat nak letak. La ni baru teringat nak bawak balik. Danish bila dah tgk benda pelik harus la menyibuk. Sampai nak buat keje lain pun asyik dok serabut jer. Huhu… tekanan.

Makanya, kv pun telah memaksa kerah tenaga abah dorang mengepam belon tu. Tatau la bentuk apa. Excited gak. Harapnya tadek yg bocor lah. Kalo tdk, rugi aku melabur 6 hengget tau!

Danish tgh membantu abah dia mengepam bakul tu.

Byk part rupanya yg kena taruk angin. Tekanan encik hubby. Wahaha.

Sementara tu, dina kecahkan air vitagen. Geram sungguh.

Bila tak di beri, harus menangis macam kena dera. Tgk tu!!!! Siap merajuk berguling bagai tau. Tak sempat nak snap gambar!

Pastu pujuk dia bantu abah. Makin bertambah lah tekanan si bapak nya. Kuheh kuheh kuheh..

Masih lg mengepam. Makan masa sejam gak tau.

Wah, dah siap!!!! Teruja. Kami gelarkan menda alah ni UFO. Boleh lah kan? Seb baik tadek bocor. Fuhh…selamat!!

Terus masuk, landing, corner baring dan macam2. Hik hik.

Dina over excited. Takmau keluar tau!

Tgk lah gelagat dia. Nak makan pun dlm tu tau. Satu hal plk nak kluarkan sisa makanan. Arghh…tambah tekanan!!!

Hari semalam (blk keje). UFO tersadai kt situ. Tadek org nak layan dina main dlm tu. Hihihi

Berbaloi lah dgn harga 6 hengget walo pun abah dorang berpeluh peluh nak siapkan. Kikiki

PETANG SEMALAM

October 23, 2008

Cuaca mendung jer ptg semalam. Tp tak hujan. So, danish n dina apa lagi. Main je lah keje dorang!

Ni antara aktiviti dina.

Hambat (kejar) ayam.

Atau pun jenjalan tepi longkang. Bahaya sungguh. Kena cepat2 beli ms grating tutup longkang ni!

Pastu, dera kucing.

Bila tak bagi, menangis mcm kena dera!

Bagi cium baru ok. Kesian anak kucing takutkan dina.

Pastu main batu (crusher run). Siap duduk landing baik punya.

Kutip bunga rumput.

Muka hepi jek dpt main.

Ni plk, aktiviti danish.

Main helikopter tarik ni.

Maaf kan danish yg tak berbaju tu. Hiks.

SUATU PETANG DI TEPI PANTAI

October 22, 2008

Suatu petang tu, ketika dina asyik beronar, kami takde arah tuju. Pusing punya pusing, ke pantai kami mendarat, Hihi

Pemandangan.

Makan lok ceng.

Tgk org main paraglider.

Cubaan basuh tangan.

Paraglider lagik.

Dina siap duduk dah.

Wah, hepi semacam jer!

Danish join sama.

Dina dah bukak baju sbb tak bawa baju spare.

Dina teringin nak join bebudak lelaki main pasir.