Archive for the ‘family’ Category

SUASANA HARI RAYA

December 10, 2008

Layan gegambar okeh!

















Suasana raya haji kt kampung hubby.


Pastu jam 2 blk kg kv lak. Laaagi meriah. Masa sampai tu dorang baru tumbangkan 3 ekor kambing. Dinner mlm tu makan kambing kurma. Havoc dn kecoh. Tapi tak ambik gambar sbb sibuk. Kih kih kih.

Salam aidil adha uols!!

Advertisements

KENDURI DAN BANJIR

November 30, 2008

Semalam (sabtu) abang sulung kv berkenduri. Anak keduanya kawen.

Jumaat kv langsung takleh bangun. Tido sepanjang hari. So, pepagi sabtu dah harus lah kena sampai kan. Dah la hujan dr mlm tak henti2. Semua org basah kuyup.

Sesampai jek, tolong alterkan pelamin. Ni lah akibatnya nak jimat belanja. Keh keh keh. Pelamin pun buat sendiri. Kan senang pi tempah jer. Tak yah pening palo. Huhu

Lps tu tugas kv kembali ke rumah Kak M. Hias nasik pengantin.

Gambar hidangan sebelum di punggah ke rumah pengantin. Hujan mencurah2 tanpa henti. Masa ni air dah naik byk tempat. Huhu

Dah la punggah hidangan dlm hujan. Seb baik takde yg terpeleot bagai. Haha. Pastu harus siap kan meja pengantin la.

Khemah jemputan. Maaf gambar gelap sbb pakai phone kamera yg takdak flash. Dah la hari gelap guguk.


Pengantin lelaki dah sampai.

Pengantin perempuan kluar. Hiks

Posing dudlu sblm duduk.

Gambar tah pape.

Hantaran kedua belah pihak. Sori gambar kelam. Hihi

Tuan blog dan anak2.



Dina tunjuk perut dan danish jadik hantu.;P

Nak balik tu, kena riki jalan yg tak naik air. Punya la jauh pusing, siap kena masuk highway. Ambik short cut tapi hampeh, kena pusing balik sbb jalan dah putus takleh lalu. Hoho. Punya lah jauh mcm gi teganu puloks.

Ni yg kv sempat snap. Yg lain2 tak sempat. Gerun melihat air sungai naik dan arus deras.

Alhamdulillah hari ni banjir dah reda walopun ada hujan skt2.

moral of the story:
Jgn lah berkenduri di musim tengkujuh. Siksa wei!!

NEW BABY BORN!

November 16, 2008

Semalam, dlm jam 7 ptg (masa tu kami kt tesco) kv terima panggilan dari BIL. Kataya kak I akan di tolak ke dewan bedah jam 8 mlm. Rasa sayu jer sbb BIL kv hanya sorang2 masa tu.

So, kv ckp ngan dia, kv cuba cari masa, insyaallah kv akan sampai. Tapi tak janji jam berapa.

Ye lah kan, dina baru baik dari demam tapi sambung ngan batuk selsema. So, kv mintak hubby hantar kan kv ke HUSM lps isya (jm 8).

Alhamdulillah hubby mengizinkan. Lega rasanya.

Teringat masa kv bersalinkan dina ari tu. Hanya hubby sorang terkontang kanting nak buat keputusan. Alhamdulillah best fren kv (sukma) always guide my hubby tru phone. At least hubby ada someone utk tnya pendapat. Kebetulan masa tu sukma pun baru sebulan melahirkan baby.

Di desak perasaan itu lh, maka kami pun mintak tolong MIL dan kak long (baby sitter dina) jaga dina sebentar. Kalo lama, kv akan stay kt spital, hubby balik dulu. Kalo skjp, hubby tunggu bersama.

Kami sampai jam 8.30. BIL dok sorang2. Kesian sungguh melihat. Bila kami tegur, nampak sgt dia sebak. Borak2 dan borak akhirnya dia cool sket walopun kv tau dia bimbang sensangat.

Kak I baru 34 weeks. Kalo boleh doc nak tunggu sampai 36 weeks. Tapi tak sempat sbb pagi tu darah tinggi dia naik melampau. Bila ptg dia rasa sakit kepala dan mata mulai kelabu. Sungguh membahayakan keduanya.

Alhamdulillah dlm jam 9.30, kak I disorong masuk ke dlm wad. Dia perasan kv dan danish ada menunggu dia kt situ.

Lps nurse panggil BIL, kami terus ke wad 1 nilam. ICU bagi baby. Tapi kami takleh masuk, hanya parents yg dibenarkan. Terimbau kenangan melahirkan danish azran 5 tahun yg lalu. Setiap hari, 2 kali sehari, wad itu lah kami suami isteri berulang alik selama sebulan sblm di pindahkan ke wad biasa.

Alhamdulillah, baby ok. GIRL tu. Tahniah to both my sis dan BIL. Berat nya 1.9 kg. Insyaallah kalo tak de pape, hari ni baby boleh duduk ngan ibu nya.

Selamat berpantang utk kakak kv. Jaga diri leklok.

KYROS KEBAB DAN COLEK

September 22, 2008

Semalam kami berbuka puasa kt luar. Benornya ptg tu pi husm nak ziarah kakak kv yg problem dgn kandungannya. Baru 6 bulan satu minggu. Perut dah sakit dan mengeras. Siap muntah2 dan ada tanda darah kt underwear. Kalo kami, tu mmg sign nak bersalin lah.

Tu yg cecepat dia gi hospital daerah, dan hospital daerah terus refer ke husm. Hmm…teringat kenangan nak bersalinkan danish dulu. Masalah kv pun gitu lah. Masih ingat lg katil mana yg kv duduk 2 mlm sblm bersalin tu. Dah la tak dibenarkan keluarga menunggu. Boleh masuk time melawat je. Tension giler.

Kakak kv dah selamat di injek 2 dos utk kembang paru2 baby. Doc kata baby ok, gerakan pun stabil. Cuma kakak kv tak boleh lasak. kena rehat jer. Doc nak tunggu sampai 7 bulan kalo boleh. Harapnya, baby mampu bertahan dan kakak kv pun sama.

Turun dari wad dh dekat nak berbuka. Beli soya tin dgn mesin jek. Berbuka dlm kete. Lps tu baru jalan. Tatau nak makan apa. Last2 gi kb mall. Kyros kebab. Situ jer org tak penuh.

Kami order tak byk sbb dah plan nak makan benda lain lps tu. Hihi.

Nugget tempura untuk dina n danish.

Croissant lamb utk hubby.

spagethi utk kv. Tapi dibantai oleh danish cukup2. Huhu

Dina dah mula buat perangai. Duduk atas meja. Lps tu nak turun. Meronda je keje dia. Dh la batuk selsema.

Tgk tu!!

Danish selamba jer.

Abah tgh sejukkan nugget nak kasi dina makan. Hehe

Siap makan, sambil makan sambil kejar dina tau. Kami pun kluar dari kb mall menuju ke cabang empat cherang.

NI lah akibatnya gara2 menonton majalah tiga. Terasa nak mencuba colek yg masuk tibi tu. Hihi

Masa kv sampai tu Q tak berapa pjg. So, masuk barisan lah jugak.



Best jgk sbb semua dia campur. Ayam, udang, sotong, paru, cucur, keropok, timun, nenas, taugeh dan apa lagi ek. Terlupa sudah. Tp kuah dia cair dan sedikit manis la. Seb baik dibantu oleh kiub2 nenas. Rasa gak masam2. Ok lah, not bad.

CERITA CUTI

September 18, 2008

Ptg selasa tu kenkononnya nak berbuka kt piza. Bila kol kakak kv, dorang turun lewat. Hmm…apakejadahnya kami nak kluar awal plk kan.

Pkl 6 baru kluar. Koling2, sapa yg sampai dlu, pi booking. Tp, hampeh sbb penuh. Ahaha.. Lps tu tatau nak mkn kat mana dah utk berbuka sbb semua restoren penuh.

Last2, kv cadang beli roti dan air soya. Berbuka dulu ala kadar. Lps shopping nnti baru gi makan piza. Semua org setuju.

Susah jgk nak lesaikan sorang2 punya baju raya. Ke sana ke mari, aduyaiii..mek letih! Danish lak, bila jumpa sepupu2 dia, mmg tak dgr kata dah. Asyik main jer. Seronok sakan, maklum lah, lama tak jumpa kan. Sabar je lah.

Tgk gelagat dorang.

Wajah boring dina dlm baby carrier. Kalo lepas, mmg tak larat nak kutip lak. Senang dok dlm tu. Gilir2 ngan hubby. Hehe

Dah siap semua baju raya, nak beli kasut selipar raya lak. Dina dah mengantuk. Lagi pun dorang nak shopping brg dapur dulu. Kv pun blah dulu lah. Gi beli sandal raya utk dina kt al ikhsan. Nak yg adidas, tp takde saiz kaki dina. Takde choice la pulak. Tension sungguh la.

End up beli cap nike kaler kelabu. Gambar lupa nak snap. Kiranya merangkap hadiah harijadi lah tu. Hihi

Pastu balik singgah beli edlee FC. Makan kt rumah jer.

##################################

Hari rabu, cuti. Hubby kluar gi kedai hardware beli brg2 yg tukang mintak. Kami nak buat bangsal kecik kt belakang. Org kampung, lg2 org tua mmg nak ada dapur kayu. Senang dorang nak jerang air.

Lps zuhur, dlm pukul 2.30 gitu kami bertolak balik kampung. Bukannya jauh sgt pun, dlm 50 minit gitu. Tp jadi lewat jgk sbb singgah kt gerai2 ikan nak beli ikan siakap dan udang. Dah ptg gitu byk kedai yg dah habis stok. Last2 jumpa kt bandar pp gak.

Sampai rumah akak, dorang semua tgh syok tido. Huhu

Bila perasan kv sampai terus bangun. Wahahaha. Kalo tak, aku merajuk nanti!

Dina tido, kv ambik pluang kopek udang dulu. Ting tong ting ting. Sampai pkl 6, byk lg benda tak setel. Kak I sibuk nak kukus puding roti. Pastu gulung popia. Kak M plk sibuk nak panggang ayam kampung. Hihi. Kv sibuk ngan dina. Kakak ipar balik tanak nasik dan buat air karot susu (rumah dorang sebelah menyebelah jek).

6.30 baru goreng ikan. Tak cukup dapur katanya. Pastu kuih tak masak lg. Sos masam manis tak buat lg. Udang hup loong tak goreng lg. Popia pun tak goreng lg. Giler kelam kabut masa tu.

Masa ni tak berapa kecoh lg. Dlm 5.30 gitu. Semua org cool jer.

Budak2 pun tgh main atromen bagai lagih.



Nampak tu, kak M tgh pulun panggang ayam. Masa ni lepak2 lg tau. Hihi

Kv ngan dina plk sempat merayau rayau keliling rumah. Mcm2 pokok ada. Antara yg best..

Delima. Tgh berbuah tu.

Durian sayur @ durian belanda.

Jambu batu.


mmg syok sungguh mlm td. Makan besar keluarga katanya. Kecoh gamat, mcm2 ada.

Menu round pertama, udang hup long, popia udang, murtabak, puding roti, buah mulong (melaka), cendol campur cincau, locong dan sagu. Air lak, air kelapa, karot susu, dan tebu. Lps makan semua tersadai. Mandi dan solat maghrib, sambung round kedua. Hihi

Menunya, ikan siakap masam manis, air asam campur perut muda, limpa dan lidah, otak kerutuk, kerabu kaki ayam, ayam kampung panggang, ulam budu dan apa tah lg. Mmg kv lupa.

Sumpah kv tak dapat mkn semua. Tak larat. Mmg nasik pun 2-3 mulut je. Byk makan benda lain.

Lps tu lepak2 dan solat isya’. Ingat nak sambung makan colek buah lak bila depa balik terawikh. Tp dian menangis bagai nak rak. Tatau kenapa. Panik kami jadinya. Cepat2 bungkuskan lauk utk sahur (tulang masak singgang), terus balik jam 9.00.

Pastu perasan dina popo. Berenti basuh. Lps tu dia lena selena lenanya. Agaknya perut dia memulas kut. Huhu…kesian sungguh anak ku sorang.

p/s: gambar menu dan makan2 tak sempat nak ambik. Sibuk menggoreng dan sibuk makan. Hihi

BESOK CUTI

September 16, 2008

Besok cuti uols. Nuzul al quran. Negeri mana lagi ek yg cuti?

Program besok, bukak puasa kt kampung. Bestnya!!!

Semenjak mak ngan kak N takde ni, kv jarang blk kampung. Hari tu sibuk nak siapkan rumah. Dah tu sibuk pindah rumah. Pastu puasa. Bila bulan puasa, kak M sibuk meniaga pasar ramadhan. So, kalo balik aku sorang je terkontang kanting. Tak nak lah gitu,kan.

Dah la kakak kv yg sorang lg tu (kini hanya tinggal 3 perempuan adik beradik kami) tak boleh balik sbb mertua dia gi umrah awal puasa hari tu. So, hubby dia kena jaga nenek.

Semalam dia sms ajak balik bukak puasa kt kampung. MIL dia dh balik dr mekah. Besok, boleh la kumpul ramai2 mcm dulu.

Mlm ni lak, kv nak join dia bukak puasa kt pizza hut kut. Tu plan awal. Tatau la kut2 berubah nanti.

Benornya dia nak bawak anak2 arwah Kak N gi beli baju raya kasual. Baju kurung dan baju melayu kv dah belikan. So, giliran dia lah plk.

Ok, khamis nanti kv update lg.

Bestnya kalo ada streamyx kt rumah. Huhu..sedih aku!

MAJLIS BELAH LELAKI

August 24, 2008

Hari jumaat persiapan untuk kenduri. Gambar tak snap. Byk keje sgt sampai lupa nak bergambar. Rugi sungguh.

Hari sabtu, majlis kenduri sebelah lelaki. Belah kami lah tu. Jam 11.30 tetamu dah mai. Nasik pengantin pun belum siap lg. Letih meks.

Dina laks meragam. Dia demam selsema dan batuk. Bila bagi ubat terus dia meragam. Agaknya tubuh dia letih penat kut. Lain kali takleh bagi ubat demam selsema. Sbb dia jadik weng. Kena bagi ubat batuk jek. Dh ptg baru dia nampak ok dan siap main. Hihi. Dah boleh berjalan. Agaknya excited ramai geng kut. Tp masih belum pro lah. Yay! Go adik go! Chaiyuk!! Nanti boleh ambik video dia jalan.

Wokeh, masuk cerita kenduri.

Apa2 hal pun bergambar harus lah. Wakaka. Menyampah org tgk kami agaknya. Masa ni dina dah selamat tido. Selamat aku.

Posing lg.
Antara hadiah untuk pengantin.
Hidangan kat meja pengantin.
Kami tgh menunggu rombongan sampai. Harus bergossip dulu.

Meja pengantin.
Khemah belah pompuan. Belah lelaki tak ambik gambar.
Wah, rombongan dah sampai.
Nampak tak pengantin perempuan tu.
Salam suami yer!
Posing dulu sblm naik.

Posing lg.
Geng kompang. Bersemangat betul.
Bergambar kat pintu gerbang.
Kekanak ribena menyibuk sama.

Bilik pengantin pompuan. kami hias sendiri. Sakit pinggang aku panjat tangga. Wahaha… dah org lain body ‘best’, tak kena paksa naik tangga. Kv lah g kena panjat. Seb baik tak terpotong leher kena kibas dek kipas siling. Huhu. Oh, lupa, cermin meja solek hancur berkecau dikerjakan akak kv. wahahaha. Pucat nak pengsan dia, Kesian sungguh. Bukan cermin tilik. Cermin meja yg boleh taruk alat make up tu. Tp tak perasan sgt kalo cermin tu takde. Dah lah bilik pengantin kt tingkat atas. Penat naik turun tangga tau. Gambar pengantin kt bilik kv tak snap. Sbb keluarga pengantin pompuan penuh.

Kami posing kepenatan. Fuh!!!

Wajah sememeh irdina maisarah bagun tido. dah nak malam baru pulih dari ‘weng’. Kesian lak kt dia.

Mlm pulak acara makan2 keluarga dan bukak hadiah. Hall yg besar tu penuh dgn kami2. Gege riuh. Tp best sbb time raya pun tak boleh berkumpul gini. Sayang sekali gambar kv tak snap. Nanti kv mintak ngan kakak dan anak2 buah. Boleh ost kt blog.

Anyway, 29 november ni, ada satu lg kenduri yg perlu kami tempuhi. Anak kedua abang sulung kv. Majlis bertandang kat melaka. Fuh…masakkkkk!!!!

Kata keluarga besar kan!

Alhamdulillah..majlis kali telah selesai dgn jayanya. Syukur.

BERTANDANG KE RUMAH PEREMPUAN

August 24, 2008

Hari khamis lak acara berarak ke rumah pengantin pompuan. Belah pagi tu kv singgah ofis dulu sbb nak gi pasar minggu beli buah. Pasar minggu kan depan ofis kv sajourk.

Sampai rumah akak, masing2 dah ada tugas. Kv lak ditugaskan buat pulut semangat. Pes taim ‘ara’ pulut ni. Kukus nya anak buah kv buat. Ahahaha

Pastu sambung gubah buah. Dan masak makan tgh hari. Dasar tak boleh lapar kan, harus lah kena lunch kt rumah dulu.

Pukul 3 baru semua mandi2 dan bersiap. Jemputan dah penuh. 3.30 semua dah ready. Alah, sepelaung jek rumah pengantin pompuan dari rumah kami. Seberang jalan jek.

Apa2 hal pun, poisng dulu. Ekekeke

Masing2 posing tak nak kalah nih. Kalo u ols perasan, anak2 buah kv lbh tinggi daru kv tau. Harus lps ni byk kenduri kendara kena buat. Fuh!!!

Ok, dah start jalan.

Kv dan anak buah. Sempat ‘mengumpat’ tu.

Pengantin dipayung kan. Panas weh!

Dah selamat lintas jalan.
Dah sampai kat rumah pengantin pompuan.

Posing dulu sblm makan. Ahahaha
Maksu tersandar kekenyangan. Wakakaka
Ni gegambar lps makan. Kv tak makan pun. Dah full masa lunch tadi.

Boring nunggu pengantin dok posing. Kami pun malas dah, panas lg. So, tukar2 dulang dan siap nak lintas jalan. Balik daaa.

Sebelum melangkah balik, peri2 posing dulu. Jgn gelak tgk hantaran tau. Tu hantaran pompuan utk lelaki. Hampeh jek.

Tolak yg baju bru tua (peknen). Hanya yg tu kakak kv. Yg lain2 tu anak2 buah ku. Masak lah ngan kenduri nanti!Pelamin. Hijau dan pink yg hmmmm… no komen!

Sampai kt rumah masing2 ‘kerjakan’ hantaran. Gambar lupa nak snap sbb dh letih.

Lg 2 hari perlu ditempuhi.

AKAD NIKAH

August 24, 2008

Ok, mula cerita dgn mlm akad nikah. Hari rabu malam khamis. Keluarga pengantin pompuan menyewa dan tinggal kt kampung kami di pasir puteh nun. Sbb tu memula tu kv ingat akad nikah buat kt p.puteh sbb kenduri belah dorang pun kt pasir puteh.

Seb baik kv tak terus pi pasir puteh. Kak M bagitau majlis akad nikah wat kt masjid Gunung. Dekat dgn rumah tok sedara pengantin pompuan. So, dekat sgt lah ngan kampung hubby (rumah kv n co lah). Kami pun tunggu dekat masjid tu lah. Rombongan lain belum sampai. Azan isya’ baru dorang sampai. Terus solat dulu.

Lps solat, abg kv turun pakai sampin. Dan kami pun touch up sket wang hantaran atau kat kelantan kami panggil ‘duit belanja’.

Pengantin tgh pakai sampin.

Wang hantaran dlm album jugak rantai dan cincin emas.
Sebelum naik masjid. Anak buah dan hubby antara tukang bawak dulang.Kakak kv tgh final touch up cincin.
Kekekeke… tak sah kalo tak posing dulu.Kami tgh menunggu akad nikah berlangsung.

Upacara akad nikah. Sekali lafaz, maka sah lah abang kv dah selamat menjadi suami org. Ada hubby ambikkan video, tp kv malas nak upload dlm blog. Layan gambar pun boleh lah.

Wah, pengantin dah tak sabar2 nak sarung cincin ni. Masalahnya, belah lelaki jek bawak cincin, belah pompuan takdak. Huhu

Posing berdua.

Bergambar sebelum turun dari masjid.

Adik beradik kv. Dulu 8, kini tinggal 6. Semoga takde perpecahan antara kami. Insyaallah.
Keluarga sebelah perempuan. Yg pakai baju hijau tu wali (adik pengantin perempuan).
Eh, ada lg gambar pengantin posing.
Tok imam dan saksi.

HIks, acara posing 2 dulu sebelum berangkat balik.


Jamuan makan lps nikah kv tak pergi. Sbb nya? Buat kt pasir puteh nun. Dh tgh mlm sgt kami nak harung. Yg lain takpe lah, on d way balik rumah masing2.

Balik rumah, goreng telur mata cicah kicap. Dan tidooo.

Alhamdulillah selamat satu acara. Yg plg penting tu.

Lg 3 hari perlu di harungi.

JEMPUTAN WALIMATUL URUS

August 20, 2008

Tarikh: 23 ogos 2008

Hari : Sabtu

Lokasi : Rumah Tn Hj Napi dan Hjh Kasmah (my kakak)
No. 80, Kampung Telosan,
16800 Pasir Puteh,
Kelantan

Acara : Kenduri kahwin menyambut menantu.
Abang kv kawin. Huhu

Buat semua kawan2 yg ada masa dan kelapangan, dijemput dengan hati yang ikhlas, datang ke rumah kami makan nasik gulai kawah (menu org kelantan kawen gitu lah).

Maybe besok tak sempat update (mana tau ada masa belah pagi)
Mlm ni akad nikah. Kv terus tunggu kt masjid je lah. Tak jauh dr kampung hubby.
Besok, majlis bertandang ke rumah pengantin perempuan.
Sabtu, kenduri belah lelaki (rumah kami lah tu)

Pd yg kurang faham, mak dan ayah dah takde, so kakak kv jadi galang ganti. Majlis buat kt rumah dia, ok.;P