Archive for the ‘kereta’ Category

BERJAGA JAGA

December 1, 2008

Malam tadi hujan lebat giler (hubby yg bagitau, aku tido mati).

Rumah tok mek (yg menumpang blkg rumah kami tu), naik air takat lutut kt dapur dia. Level rumah dia rendah sket.

Rumah pengasuh dina pun, air naik sampai jemuran (pangkin). Maknanya air tu dalam la. Tapi pagi ni air dah ok. Banjir air hujan kaedahnya.

Mai keje, rata2 kawasan lembah dah penuh air. Sungai ke, parit ke, tali air ke. Hujan tak hent2 cuma air dah makin reda. Sbb air dah masuk sungai dan parit dh. Mlm td air terkejut tatau nak gi mana. Boley??

Tapi kt ofis ni mmg kalut sket ah. Semua kena berjaga jaga. Skuad ronda, bilik gerakan dan bermacam lagik. Havoc dan ada sedikit menarik. Wah!!

Macam kv yg dok jauh ni (jauh gak la wei), kena gak berjaga jaga. Nanti dengar demo khabor air dah melintas jalan utama, harus aku kemas apa yg patut dan balik. Karang tersekat dlm banjir kt ofis ni mmg haru la!! Menangis danish n dina kt rumah nun!!

Ni keadaan kt stesen minyak sebelah restoren tempat kv sarap roti telur dan teh tarik tadi. Depan ofis i dah bajir uols!!

Ni pun pemandangan dari seberang jalan ofis kv gak.

Oh ya, walo pun hujan tgh asyik. Semalam kami sempat pi pos ofis. Alah, depan ofis kv ni jer. Claim rebate. Dapat untung 210 hengget. Best gak tu!


Tapi nak shopping apa hujan bagai ni.

Ok lah uols, kv nak ngikut skuad ronda ni.

Nanti kalo sempat, buleh update bagai lagik.

Advertisements

BAYAR ROADTAX

November 23, 2008

Lunch hour tadi, kami sempat ke terengganu.

Wah, jauh tu!!

Hik hik..benornya ke jerteh jer. Dah terengganu lah tu kan.

Kalo nak kira, jerteh lbh dekat dr kota bharu kalo dr ofis kv ni tau! Kata keje area sempadan kan. Harus dua negeri ku takluki jua. Kaedahnya!!!

Pi tgnu nak byr road tax dan insuran body.

Alah kete kanchel ku yg sedey tu lah.

Yg bestnya. Siap dpt untung 200 tu. Hik hik. Tak sabar minggu depan nak claim rebate. Nak shopping apa yer?

Bi, please bagi kt mama duit tu, Boley?? AHaha

Kami ke sini.

Menunggu makcik (makcik ker?) baju merah ni mmg hazab. Sampai naik pening nak muntah aku. Lama benar siot!!

Wah, giliran hubby. Lps tu, bersusun susun deme menunggu giliran. Nasib lah korang.

Balik tu, singgah makan nasik ulam dan ikan darat kt sempadan. Sayang siput baruh gulai takdok. Huhu. Keciwa!!

p/s: malu nak snap menu sbb takut org ckp aku jakun. Wohoho

SELAMAT JALAN BUNGA KU

May 22, 2007

Huk huks…sedih pulak rasanya. Kv dan hubby sebenarnya mmg bercadang nak jual kete civic hubby tu, nak beli kete lain. Tp perancangan kami tu selepas dah settle segala urusan pembinaan rumah tahun depan.

Tup tup.. bila terjumpa kawan masa kejohanan boling ari tu, kami saje jer borak2 pasal kete ni. Mengikut dasar kerajaan, kami tak boleh simpan lama civic tu kalo kami bercita cita nak beli kete baru. Haha, panik jugak dibuatnya.

Teringat pulak pd bulan lps, abg angkat hubby ada call tanya pasal civic tu. Dia mintak kami jual sbb nak beri kat anak teruna dia. Masa tu mmg kami tolak pelawaan dia. Malas nak pikir pasal kete ni. Tp bila ditimbang tolak, kami pun rasa lebih baik jual buat masa sekarang sebelum harga nya merudum tahun depan.

Keesokannya kami bawa civic tu utk abg angkat hubby test drive. Masa tu jgk dia bersetuju nak kete tu. Nak bayar cash pulak tu. Bila dia dah setuju nak beli tu, kami pulak yg rasa semacam. Sayu, pilu, sedih. Sapa tak sayang kalo benda tu dah lama dgn kita. Walo pun kete tu dah buruk. Tp kena la pikir lbh positif.

Hari ni, abg angkat kv dah nak mai ambik kete. Cuma dia mintak tolong hubby uruskan semuanya. Alhamdulillah urusan kami tiada halangan.

Buat masa sekarang, kami malas nak pikir nak pakai kete apa. Simpan dulu duit jualan, tiba masa yg sesuai, kami beli lah nanti.;)

Sebagai kenangan terindah bersama WFG238, kv abadikan dekat blog. Besok2 boleh la gali balik tgk ‘dia’.

Selamat jalan ‘bungaku’. Kenangan terindah bersamamu takkan luput diingatan.;)