Archive for the ‘kerja’ Category

ENTRY BORINK

December 16, 2008

Huhu..hari ni takdak benda best nak kompang. Kalo takdak gambar mmg takdak nafsu nak bercerita bagai.

Oh ya, pagi tadi kv teralami benda ‘bodoh’ ngan hubby. Hmm..dah nak jadi nak wat cemana. Hik hik.

Semalam, bos hubby suh kami gi seminar anjuran satu supplier ni kt new pacific hotel pagi ni. Dah senang sekali harung tak yah masuk ofis dah. Lagi pun rumah kami dh dekat ngan kota bharu. Kami pun pegi lah.

Bila sampai, takdak pun muka2 yg aku kenal. Tgk sign pun, takdak tertaip seminar yg nak kami join tu. Blurr beb!

Hubby pun pi tgk surat dlm kete. Haha. Bukan hari ni lah! Besok, 17hb. Punya lah bengang!! Gelak gelak bodoh kami jadik nya.

Ye lah, punya lah lurus bendul. Dah bos hubby ckp besok (hari ni) kami pu yeye jer. Tak tgk pun surat. Hmm..besok kv tak bersiaran lah. Kena pegi smula besok pagi.

Lps kt situ, terus pusing masuk ofis. Pastu berlaku lah benda yg tak best. Tapi kv rasa puas hati. Semua maklum yg kv ni panas baran gak dan laser. Family dan ofismate pun tau. Tapi benda2 gak lah. Kita ni pun bukan nya bodoh nak marah org membuta tuli kan.

Alkisahnya salah sorang bos bhg. kv ni mulut nya lahai. BODOH, BINATANG, BERUK dan sewaktu dgnnya mainan jek. Tapi kami ni manusia, bukannya beruk. Walopun dia mengata kt belakang, mmg bila tau, naik hot lah.

Benda nya kecik jer. Borang SKT kami tu ada satu part yg kami tak isi. Tu pun arahan bos yg sorang lg. Tetiba pagi ni dia sound nak jadi pegawai cemana, bodoh nak isi borang pun tak pandai. Siap arah suh panggil sorang2. Konon2 nak kena isi depan dia.

Kv pun masa nak ambik borang ngan dia tu, sound la ‘best2 sket’. Dia diam jer. Sbb mmg kv tau, kalo depan kami pijak semut pun tak mampus. Belakang, sesdap mulut jer dia mngata kami. Lantak lah dia nak bagi kv statik pun. Mrasa menawab lah dia ngan pihak atasan.

Mmg tadi rasa bengang sungguh. Pastu dia cuba bergurau nak membetulkan keadaan. Hampeh. Bila hati sudah terguris, aku tak maaf kan mulut gampang mu itew!!! Malas nak layan,kv blah jer. Biar lah, laser2 pun kena tempat.

Advertisements

BERJAGA JAGA

December 1, 2008

Malam tadi hujan lebat giler (hubby yg bagitau, aku tido mati).

Rumah tok mek (yg menumpang blkg rumah kami tu), naik air takat lutut kt dapur dia. Level rumah dia rendah sket.

Rumah pengasuh dina pun, air naik sampai jemuran (pangkin). Maknanya air tu dalam la. Tapi pagi ni air dah ok. Banjir air hujan kaedahnya.

Mai keje, rata2 kawasan lembah dah penuh air. Sungai ke, parit ke, tali air ke. Hujan tak hent2 cuma air dah makin reda. Sbb air dah masuk sungai dan parit dh. Mlm td air terkejut tatau nak gi mana. Boley??

Tapi kt ofis ni mmg kalut sket ah. Semua kena berjaga jaga. Skuad ronda, bilik gerakan dan bermacam lagik. Havoc dan ada sedikit menarik. Wah!!

Macam kv yg dok jauh ni (jauh gak la wei), kena gak berjaga jaga. Nanti dengar demo khabor air dah melintas jalan utama, harus aku kemas apa yg patut dan balik. Karang tersekat dlm banjir kt ofis ni mmg haru la!! Menangis danish n dina kt rumah nun!!

Ni keadaan kt stesen minyak sebelah restoren tempat kv sarap roti telur dan teh tarik tadi. Depan ofis i dah bajir uols!!

Ni pun pemandangan dari seberang jalan ofis kv gak.

Oh ya, walo pun hujan tgh asyik. Semalam kami sempat pi pos ofis. Alah, depan ofis kv ni jer. Claim rebate. Dapat untung 210 hengget. Best gak tu!


Tapi nak shopping apa hujan bagai ni.

Ok lah uols, kv nak ngikut skuad ronda ni.

Nanti kalo sempat, buleh update bagai lagik.

INI TAK ADIL!!!!

November 20, 2008

Ini tak adil.

Mentang2 lah kv ni baby girl (wah, baby girl! tu!). Hahaha.

Unit kv ni, kalo musim tengkujuh harus dibahagikan boot dan baju hujan seunit sorang. Tiap2 tahun semua ahli unit dapat, tapi tahun ni kv dan kak Y tak dapat (kami je baby girl unit kami ni). Hoho

Kenkononnya, kami ni baby girl (lagik?) tak yah berjaga jaga untuk banjir. Abih tu, Masuk kan nama kami dlm senarai petugas banjir tu kenapa???

Wah, nak marah ni!!

Masalahnya, my hubby pun dapat walo pun dia unit lain. Iskhh!!! Jeles ma!!

Boot hubby.

Baju hujan hubby.

Ahahaha… tadek la nak marah sgt pun. Lagi pun bkn kv pakai pun boot tu. Baju hujan pun humban dalam lemari jer.

At least tukar la ke sesuatu yg best ke kan? Tudung bawal ker? Wakakaka

Eh, kalo dapat, best tu!!!!

RAYA PERINGKAT NEGERI

October 28, 2008

Ahad lps, jamuan raya peringkat pejabat je. Ringkas dan tah pape. Malas nak upload gambar.

Hari ni plk sambung raya peringkat negeri. Semua jajahan berkumpul di daerah bachok. sEtiap jajahan perlu menyediakan menu yg telah di tetapkan. Kiranya ada mcm2 lah. Kami kena sediakan ketupat dan rendang. Senang jer. Ketupat tempah ngan makcik kedai. Nak berapa ratus bijik, sediakan duit jek.

Gambar tak ikut aturan k. Layan je lahh!!

Masa ni dah penat dah. Tak muat perut dah. Letih banget.

Pengunjung tengah berkerumun antara gerai2 yg ada kt situ. Plg best rojak buah. 2 kali kv tambah tau. Hihi

Ni lah gerai kami. Plg simple.

Masa ni baru sampai, tgh kemas meja.

Apa2 hal pun posing dulu. Ekeke

Layannn..

Ni pun tgh siapkan meja.

Geng pakai baju melayu tu, gerai dorang ada nasi kerabu. Tak sempat nak makan kenyang sesangat.

Menu lain pun byk. Satey, mee kari, lemang, gulai kawah, roti jala, puding segala mcm, nasik dagang, laksa dan laksam, apa lagi ek. Lupa daaa..

Air yg plg istimewa disediakan oleh tuan rumah ialah air kelapa. Bergelas gelas aku togok. Hihi

Setiap jahahan kena sediakan wakil utk persembahan. Kami upah anak staff je. Takde sorang pun yg layak naik pentas. Wakaka.

BAJET, MERDEKA DAN PUASA

September 1, 2008

Salam merdeka buat seluruh warga malaysia.

Kv memula tu ‘bercita cita’ nak nengok bunga api kt stadium. Tetiba kawan lama hubby call ajak kluar minum. TErpaksa bagi can kt dia dulu. Siap bawak danish sekali tu. Jam 12 masih belum balik. Nyampah betul. Kv pun layan astro dgn dina.

Tp nasib baik tak kluar, dengar crita jem nya ya rabbi. Lg satu, bunga api takde sgt. Sikit je. Buang karan je kalo kluar. Hmm…seb baik aku tido.

Oh, cerita pasal bajet lak. Terima kasih lah pak lah sbb bagi bonus sebulan gaji. Punya lah excited nunggu kut2 pak lah umum kenaikan cola. Hmmm…hampeh!

Takpe lah, kv beli coca cola lah nanti.;P

Puasa? Hari ni 1 ramadhan. Eid mubarak buat semua kenkawan. Moga dpt menjalani ibadah puasa dgn penuh penghayatan.

Tahun lps kv tak berpeluang puasa sbb melahirkan irdina maisarah. Dgn hubby2 sekali kurang meriah puasa tahun lps. Bazaar ramadhan pun tak sempat dia pegi.

So, tahun ini insyaallah dapat puasa dgn lbh tenang dan harus aktiviti wajib mengunjungi pasar ramadhan. Bukan sbb nak membeli, tp merasai kemeriahan bazaar. Setahun hanya sebulan kan. Bukan selalu.

HARI KE 2 – LAWATAN KERJA

August 18, 2008

Hari ke 2 pagi2 lg big boss panggil turun suh sarap kt kedai mamak bawah hotel . Takut anak buah sakit perut. Karang sesat, baru haru. Benci tau mkn kt mamak ni, pedas nya aduhaii, mmg tak tahan la. Confirm kv sakit perut nnti.

Pastu bertolak pi seksyen 23, kilang cat j****. Seb baik tak sesat barat. Hihi. Kata darat KL kan. Harus lah pening2 gitew.

Sesampai je kt sana, terus di bawak ke kantin. Makan2 sarapan pagi. So, makan roti canai. Ada lg makanan lain, tak muat usus perut ku dah. Hihi.

Pastu masuk bilik taklimat, mendengar penerangan dr cik fauziah aka Jie yg cantik manis. Fuhh…semua staff lelaki mmg tak mengantuk lah. Kekeke. Asyik jamu mata jek.

Pastu melawat kilang, masuk lab, masuk tgk RnD, pembungkusan, stok dan suaikenal sistem 5S. Kv pun dah lupa lah apa kebenda, susun. Sisih. Seragam, apa lg 2 ntah. Hihi. nanti kena aplikasikan kt pejabat.

Nampak tak hubby tersorok sebalik pokok bunga tu? Hihi

Acara bergambar, dgn MD from norway, cicit kpd pengasas. Tukar2 cenderahati dan sambung makan tgh hari. Menu dia best gak, tp lupa nak snap gambar.
Dah babai kt fauziah dan lisa jugak khor, kami terus di bawak ke satu tempat (building contoh) dekat2 situ gak. Lupa gak nak snap gambar.

Lesai kt situ, big boss cakap acara bebas. Yeahuuu yabedabedu.

Balik bilik mandi dan solat dulu.

Sah, sakit perut makan kt mamak pagi tu.

HARI PERTAMA

August 18, 2008

Hari ni kv akan wat en3 secara maratahon. Hik hik. Masak lah korang.

Cerita hari pertama. Jam 9.30 pagi baru bertolak. Singgah makan tgh hari kat hotel gua musang. Apekebenda tah nama restoren tu. Makanan ok lah. Sedap.



Pastu singgah solat jama’ kat masjid raub. Suka singgah solat kt sini sbb masjid dia lawa, kan?

Berhenti minum ptg kat rnr genting sempah. Bukan minum je. Siap makan lg tu. Hihi. Tp lebih masin la pulak. Hmmm…hampeh! (gambar takdak, lupa nak snap).

Dlm pkl 6 ptg tiba kt city villa, chow kit.

Unpack, mandi dan turun ke bawah. Pusing2 pasar malam sesambil hubby nak beli sikat rambut. Kjp nya, big boss call ckp dia dh tunggu kt kedai makan. Berdesup pakat gi situ.

Nyampah betul, asal dtg kl mesti lah dorang nak makan ikan singgang. Bukan tak sedap, tp kat rumah pun ada ikan singgang. Ekeke

Abg ta, dr memula duduk sampai habis makan membebel. Ahahah..sesambil bebel pun abih gak 3 pinggan nasik. Kata lapar kan.

Sampah sarap lps makan.

Lps tu acara bebas. Malas dh nak keluar sbb dh mlm sgt, lg pun letih. Kv tido. Hubby turun lepak kt bawah ngan kenkawan.

Abih cerita ari pertama.;P

MAKAN MAKAN

August 13, 2008

Tgh hari td kv sempat belanja hubby makan. Besday dia ari tu belum sempat beli hadiah pape. So, belanja makan lah dulu. Hubby nak makan sirloin steak. Hik hik..padahal tekak kv yg mengidam. Mrasa!

Sirloin steak lawan dgn abc spesel. Mabeles!

Hadiahnya? Tak beli lg. Tgk lah kat KL nanti. Kalo jumpa yg best, kv beli kt sana.

Oh ya, besok kv maybe tak sempat nak update blog. Jam 8.30 pagi dah nak gerak ke kl. Ada lawatan kerja/teknikal kt shah alam. 2 mlm tido kt kl. Ptg sabtu balik kelate.

Doakan kv selamat pergi dan selamat kembali.;)

August 5, 2008

Semalam, kv pegi site. Dh lama tak kluar since melahirkan dina. Byk buat keje ofis sajork. Tp bila ada item baru yg blum penah kv lihat, harus lah menyibuk sama. Hihi







Projek kompleks bangunan pejabat tuuut. Tp ada jeti dan boat ramp. So, pemandangan kat situ harus lah lawa. Err…kv takut benor kut2 kaki terpeleot jatuh antara celah2 plate temporary jetty tu. Seriau weh!

Best gak mengintai ikan todak main kejar2. Tak dan nk snap a picture! Kaler biru2 gitu ikan todak nya. Comel sungguh. Ada byk anak ikan belanak kt bwh jeti tu. Wah, jakun ni!

KECURIAN

July 1, 2008

Minggu ni ofis kv dimasuki pencuri lg. Ni kali ke 2. Kali pertama masa kv 3 hari dlm pantang ku (lupa lah).

Kes pertama dulu meja hubby kena kopak teruk. Masa bos hubby call suh dtg segera tu mmg kami panik giler sbb tak tau cerita. Tp bila bos dia slow down crita baru la lega. Sbb tak de menda yg berharga pun dlm laci meja hubby tu.

Modus opreandi (wah) kali ni pun tetap sama. Rasanya org yg sama kut. Mula2 masa jaga round dlm jam 3 pagi masih clear. Bila jaga round sekali lg jam 4 pg, habis kecah satu ofis. Panik jaga. Tp dia tak terus call big boss. Takut tido terganggu. Lesai subuh baru dia call bagitau.

Yg peliknya, semua alatan yg canggih2 dia tak ambik. Kalo hilang menda2 alah tu semua mmg menangis tak berlagu lh kami. Eh, digicam pn dorang tak ambik tau. Rasanya dia nak duit ngan brg kemas je kut.

Kali tk byk kerugian compared ngan dulu. Dulu kesian ngan kak Zan sbb dia simpan brg emas dia kt ofis. Habish hilang semua. Kali ni pun hanya laci dan bilik yg berkunci jek yg dia tuju.

Pak polisi tgh menCSI kt bilik bos kv.;)

Hihi.. gara2 terpengerauh ngan siri CSI, kv rasa cam polis kit atah apa2 plk. Haha. Teruk kan. Punya la kuat pengaruh tv!

Meja ofismate kv. Tp meja ni kuarng kecah.

Lac kabinet kt meja CC yg telah dikopak. Dulu duit pejabat simpan dlm tu. Tp alhamdulillah sbb lps kejadian pertama, ofis dh beli peti simpanan.

Ni meja kak Zan, teruk gak kena kecah. Ingat org bodoh lah yek. Sekali dh terkena mmg akan ingat sampai bial2. Awww

Sealin ofis kv, byk ofis area sini kena pecah masuk. Budak2 ni kan, cari la benda lain nak tambah penadapatan pun. Masalahnya, sampai ke hari ni pun penjenayah masih belum tertangkap. Agaknya dia pun tgh dok gelak kan kami ni. Hmmm