Archive for the ‘makan’ Category

Main Masak2

December 14, 2008

Hik hik..hari ni kita main masak2 ye uols.

Menunya cendawan sisir dan itik serati.

Cendawan sisir ni kv dn danish kutip kat kayu2 formwork rumah kami dulu. Tak lah byk tapi boleh la sekali goreng. Kalu beli, 2 hengget sikit jer. Nak cari btg getah mmg susah. Cendawan ni boelh masak gulai, goreng ngan telur hancur atau pun ikut suka korang la. Sedap sbb dia rangup krup krap krup krap (siap sound bagai tu)

Ni plk, itik serati. Biasanya MIL yg buat semua start dr celur, cabut bulu, layur api.Kv cuma ambik yg dah siap jer. Haha

Ok, itik kita goreng kunyit bawang. Kasi garing sket. Whoh! Sedap siut!!

Cendawan sisir lak, goreng dadar ngan telur. Jugak sedap mebeles.

Ni pulak, siput sungai yg hubby gi cari ngan anak2 buah dia dekat sungai jeram linang. Bukan jeram temat mandi manda tu. Anak sungai je. Sebelum sampai jeram linang.

Closed up.

Masak lemak kuning campur daun kaduk. MIL yg gulai kan. Kalo kv mmg tak pass. Huhu. Sedap weh!


a

Advertisements

MENUNGGU SANG SUAMI

November 25, 2008

Hiks… tadi kv mengekor encik suami pegi ke kota bharu.

Malas nak join dia jumpa someone, kv di drop kan dekat kb mall sementara.

Kv benornya nak beli hadiah utk anak buah yg nak kawen ujung minggu ni.

Boring jalan sorang2, tekak pun dahaga. Pi minum kat food court.

Dok sensorang cenggitu rasa pelik pun ada.

Pemandangan depan kv.

Pemandangan sisi kv.

Bukan minum je tau. Siap beli croissant, chiken pai dan tart telur. Tapi makan chicken pie jer sbb lunch nanti nak pow encik suami.

Pusing2 beli hadiah utk anak buah yg baru lahir. Pah tu encik suami call ckp dh nak ambil. Terus gi tesco. Dah lapar dah pulak perut aku. Huhu

Masuk kenny rogers. Sbb berdua kan. Kalo ngan dina haram nak makan. Harus habis dia tawaf. tak kuasa eh.

Suasana.

Motif apa tatau letak penghadang besi ni.

Minuman dan muffin?

My meal.

Encik suami meal.

Pastu bergegas gi beli hadiah sbb nak kejar masa masuk ofis semula.

Dan update blog. Hihi

SATAR

October 9, 2008

Dari bulan puasa ari tu lg dok terliur nak makan satar ni ha.

Bulan puasa kan,tgk semua benda pun sodap. Tak gitu?

So, lps raya ni, berhenti lah jgk nak membeli. Mula2 tu nak beli skt. Tp kan, dah dasar mkn byk, mana nak cukup. Try 5 hengget je dulu.

Makan satu sedap, sampai habis kami laki bini makan. Wahaha. Tak sempat bawak balik rumah pun.

Sedap sungguh dan tak manis. Boleh beli lagi ni!


JALAN2 KE RUMAH KAWAN

October 8, 2008

Ahad lps, kami cuti. Ye lah, sabtu tu kan kenduri. Ahad tu acara basuh kawah la pulak. Hihi.

Ptg tu takdak keje. Danish ajak gi tesco. Olos, boring la. Gi kb mall. Wahaha..

Kt kb mall, kv memerut lak. Kebuluran kut. Sbb nya hari sabtu tu langsung tak jamah makanan. Togok air sirap jek. Pagi ahad tu, jam 11 baru jumpa nasik. Perut beronar lak pulak. Memulas, nak muntah dan nak pitam. Gi makan bubur nasik mcD. Lps tu baru hilang sket fening.

Lps kt kb mall tu, hubbt tanya boleh ke nak singgah rumah Nuar. Nuar ni kawan kami. Semenjak dia dok rumah baru, tak penah lg gi rumah dia. Dah la dia tak dtg kenduri kami. Dia gi kenduri anak buah dia.

So, kami pun singgah la. Hubby siap solat maghrib kat situ lg.

Rumah Nuar.

Julie siap goreng mihun lg. Adoi, mmg rasa bersalah betul menyusahkan julie. Tp julie biasa lah, kepoh tak hengat. Bisneswoman kan, kena PR bagus. wakaka

Danish tgh menengok Faiq main bunga api. Terliur sama lah tu. Dina tak pikir apa dah, meluru je nak main sama.

Hah, nampak tu. Masing2 sibuk nak join main bunga api.

Suasana rumah nuar dan julie. Lawa sungguh.


Buat nuar dan julie, ada masa datang rumah kami pulak tau.

Terima kasih atas layanan yg mesra.

Raya episod 6 – open house cum birthday party

October 6, 2008

Raya ke tiga, kv balik kampung sekali lg sbb abang kv wat open house skali ngan birthday party anak bongsu dia. Kv tak sempat Jumpa Abang N sbb dia bertugas di hari raya. Demi untuk negara gitu. Wah!!! Tu yg gagah kan diri gak balik. Hihi

Rumah Abang N ni sebelah je rumah Kak M. 5-6 langkah gitu jek. So, time berkumpul ramai2, berebut bilik air bagai, rumah dia jadi penyelamat. Haha

So, korang layan gambar je lah yer. Penat nak taip. Byk episod lg ni. Wahaha.

Ops…menunya mee kari dan mee soto. Sedap!!!










Dina syok makan jelly.

Pastu kami berdesup pulang. Nak singgah pasar lg sbb nak beli axion dan nenas. Lg pun ayam yg kami tempah tu dah sampai. Kata nak berkenduri kan.

SELAMAT PULANG

September 28, 2008

Tag line yg tersohor minggu ini kalo anda lihat dimana mana simpang dekat kelantan ‘SELAMAT PULANG ANAK2 KELANTAN DI PERANTAUAN’. Dulu2, masa dok blajar kt johor, bila tgk banner gini kt mana2 mmg rasa bangga sungguh. Bangga dpt balik beraya di kampung. Huhu

But now, tak kisah lah. Dah kerja dan duduk kt kampung. Cuma hari ni kv dah merasai suasana bersesak di pasar. Nak lintas jalan pun berjam tunggu. Ramai giler org balik beraya yer.

Salah satu banner yg kv sempat snap. Sori, gambar sikit blur.

Oh, ya! Semalam kv sempat berbuka puasa kat luar. Takde arah tuju. Last2 gi food court tesco. Bukan tak mengidam nak makan kat tempat2 yg best. Tapi masalahnya, irdina maisarah tu tak boleh dikawal. Kalo kt foodcourt, kv taruk dia dlm troli. Senang cerita. Haha

Dina kena kurung dlm troli.
Tgk tu, sempat lg nak capai air.

Sebelum berbuka, kv bawak dorang main2 rides yg ada kt tepi tu. Sakan lah dorang layan perasaan.

Ni menu kami, ringkas je. Nasik clayot utk dina ngan danish. Kami lak order nasik ayam sizzling sos lada hitam. Sedap sungguh.

Hihi…ni yg 2 hari lps. Pun kami berbuka kat food court tesco gak. Masa tu nak beli brg dapur.

Lps tu terus balik rumah. Hubby pasang lampu lip lap. Akhirnya bercahaya jugak setelah beberapa kali asyik tertangguh nak gantung.

Pastu main bunga api. Syok sungguh. Bunga api stadium ada, naga boro ada, telur naga ada, mcm2 ada. Wahaha..nama tak boleh blah okeh! Sendiri taruk.

Ok lah, di kesempatan ini juga, kv n co nak ucapkan kepada kawan2 blog selamat hari raya aidilfitri 1429H. Maaf zahir dan batin kalo ada tersalah cakap, terkasar bahasa. Mungkin ada yg kv tak perasan.

Dengan ini, secara rasminya kv nak jemput semua kenkawan datang beraya kt rumah kv pada 4 oktober 2008. Hari sabtu. Menu nya takde lah best mana. Gulai kawah campur umbuk kelapa, ayam masak merah, solok lada, acar jelatah, ikan kering, agar2, dan akok. Itu saja. Masa nya 12 tgh hari hingga 6 petang. jemput datang tau. Kalo tersesat ke apa ke, sila roger2 kv kat 012 – 9520323. Nanti jumpa kat rumah kv yer!

KYROS KEBAB DAN COLEK

September 22, 2008

Semalam kami berbuka puasa kt luar. Benornya ptg tu pi husm nak ziarah kakak kv yg problem dgn kandungannya. Baru 6 bulan satu minggu. Perut dah sakit dan mengeras. Siap muntah2 dan ada tanda darah kt underwear. Kalo kami, tu mmg sign nak bersalin lah.

Tu yg cecepat dia gi hospital daerah, dan hospital daerah terus refer ke husm. Hmm…teringat kenangan nak bersalinkan danish dulu. Masalah kv pun gitu lah. Masih ingat lg katil mana yg kv duduk 2 mlm sblm bersalin tu. Dah la tak dibenarkan keluarga menunggu. Boleh masuk time melawat je. Tension giler.

Kakak kv dah selamat di injek 2 dos utk kembang paru2 baby. Doc kata baby ok, gerakan pun stabil. Cuma kakak kv tak boleh lasak. kena rehat jer. Doc nak tunggu sampai 7 bulan kalo boleh. Harapnya, baby mampu bertahan dan kakak kv pun sama.

Turun dari wad dh dekat nak berbuka. Beli soya tin dgn mesin jek. Berbuka dlm kete. Lps tu baru jalan. Tatau nak makan apa. Last2 gi kb mall. Kyros kebab. Situ jer org tak penuh.

Kami order tak byk sbb dah plan nak makan benda lain lps tu. Hihi.

Nugget tempura untuk dina n danish.

Croissant lamb utk hubby.

spagethi utk kv. Tapi dibantai oleh danish cukup2. Huhu

Dina dah mula buat perangai. Duduk atas meja. Lps tu nak turun. Meronda je keje dia. Dh la batuk selsema.

Tgk tu!!

Danish selamba jer.

Abah tgh sejukkan nugget nak kasi dina makan. Hehe

Siap makan, sambil makan sambil kejar dina tau. Kami pun kluar dari kb mall menuju ke cabang empat cherang.

NI lah akibatnya gara2 menonton majalah tiga. Terasa nak mencuba colek yg masuk tibi tu. Hihi

Masa kv sampai tu Q tak berapa pjg. So, masuk barisan lah jugak.



Best jgk sbb semua dia campur. Ayam, udang, sotong, paru, cucur, keropok, timun, nenas, taugeh dan apa lagi ek. Terlupa sudah. Tp kuah dia cair dan sedikit manis la. Seb baik dibantu oleh kiub2 nenas. Rasa gak masam2. Ok lah, not bad.

WEEKEND

September 21, 2008

Pagi jumaat tu, awal2 lg bersiap nak gi bandar. Nak berebut parking katanya. MIL nak menyoping brg kedai dia ky mydin. Pukul 9.30 (hiks..awal ke tu?) dah full parking nya. Adoi…kena parking blkg pantai timur. Benci sbb tapak parking tu dorang buat tempat jualan borong ikan lps subuh. Baunya sungguh tak tahan. Mcm pasar basah lak.

Dekat mydin sementara menunggu hubby melayan mek dia shopping, kv ngan dina n danish pusing2 tgk barang. Beli songkok utk danish. Tak nak yg kosong, nak yg sulam. High taste lak dia. Tp gambar songkok takmo tempek lg sbb baju melayu dia blom siap. nanti kv tempek bersama. Lama gak kt mydin tu.

Pas tu gi pasar tgk2 lauk. Tp kv tak masuk dlm sbb selipar kv tu konfem licin. Tak nak lah tersembam dlm pasar ikan tu. Memula tu duduk dulu tgk org, tp dina boring lak. Terpaksa la bangun jalan2 pusing. Jumpa makcik jual ikan pari. Tertengok la ada hari ikan pari. Dah lama mengidam nak makan. Terus beli. Baik hati sungguh makcik tu. Dia bagi 1 ringgit je. Moga makcik terus murah rezeki.

Pastu hubby call ajak balik.

Sampai2 je kt rumah, anak buah call bagitau abg long kv dah tolong ambikkan petai kt tanah pusaka (milik kv skrg). So, dorang suh blk ambik. Bila tanya hubby nak ke tdk, hubby ckp kalo jual boleh simpan dlm tabung anak2. Tak pun wat bayar hasil. Atau pun kalo jeruk best jgk. Tp takde sapa pun kt rumah tu pandai menjeruk petai. Huhu…rindunya petai jeruk arwah mak.

Hubby ajak balik. Semangat betul dia. Kami tinggalkan dina ngan atuk dia. Bosan dok merengek nak tido. Baik dia tido kt rumah je. Lepa mata dia, berdesup kami naik kete. Wahaha…jahat betul.

Hubby park kete rumah kak M. Sbb dah nak masuk waktu solat jumaat. Kv jalan kaki je ke kilang masak kak M. Borak2 kt situ ssambil ambik kesempatan mengajak sepupu sepapat dtg rumah kv raya ni. Nanti kv wat en3 khas ajak kawan2 blog lak. Lambat lg nak raya kan. hihi

Pukul 2.30 kami kluar dr rumah akak. Pegi rumah abg tgh, pastu abng sulung, sepupu sepapat lg, terus melencong ke rumah mak saudara (kakak arwah mak). Kiranya ptg tu dah selesai menjemput sedara mara yg rapat sebelah kv. Alahamdulillah sbb dpt jumpa semua org yg kv nak jemput tu.

Singgah bandar pasir puteh jap sbb nak beli peluru pistol. Alah, yg merah2 tu, kalo kita tembak kluar api ngan bunyi sekali. Tak la merbahaya mana. Pistol mmg kalo musim raya, hangat di pasaran.

Balik rumah sampai jam 3.30 ptg. Dina baru bangun. Ahaha. Lama gak minah tu tido.

Rehat jap lbh kurang, masuk dapur. Antara menu yg best hari tu ialah:

Hati ikan pari bakar. Gambar setelah masak malas nak ambik. Bungkus dgn daun kunyit dan daun pisang. Wangi nya aduhaiiii…Before tu taruk garam kunyit. Kunyit tu tumbuk byk2. Best!!!

Pastu, goreng pedas udang ketok. Korang panggil udang ni apa yek. Mcm predator jek. Minggu lps kv dah suruh hubby beli masa kami gi kt pendaratan perahu kecil. Tp hubby takmo (nanti kv wat en3 pasal tu) sbb takut nak makan. Padahal mmg kami pernah makan pun. Tetiba lak dia gi beli masa dlm pasar siti khadijah tu. Rasanya mcm ketam. Sedap. Manis. Walla!!

Hari sabtu, kerja2 mendobi. Hubby lak tolong tukang angkat kayu utk wat trusses bangsal blkg rumah. Tunggu dina bangun tido baru nak kluar.

Nak solat zuhur baru dina bgn. So, pkl 1.50 tgh hari kami kluar. Seb baik cuaca mendung spjg hari. Misinya nak beli minyak tanah dan pelita. Wahaha..semangat nak raya ni. Kv pun ingat nak beli set buffet kaca tu. Ala, yg kecik tu je. Senang nak menghidang time raya.

Lps beli minyak tanah plan terus berubah. Wahaha. Singgah billion dulu. Saja nak tgk org.

Lalu bazaar depan billion. Mcm2 ada jual.


Pastu masuk dlm. Alamak, punya la ramai org sesak sungguh. Danish mintak beli kan dia wafer. Lapar lah tu.

Tu tgh syok makan.

Nampak tak leher baju dia yg gelebeh tu. Tension kv tgk. Semua baju dia jadi mcm tu. Salah mama dia lah, malas nak basuh pakai tgn. Bila basuh mesin herot petot abih semua. Huhu.. Masa mula2 dia pakai tak perasan, bila dh jln2 tu baru nampak gelebeh tu. Kena beli baju lain ni.

Dina masa kt billion.

Abih shopping kt billion, ingat nak terus gi pasaraya ten ten nak beli pelita punjut. Seringgit je satu. Murah sungguh. Tapi hubby ajak jalan2 kt kb mall dulu sbb masih awal. Blk rumah pun boring tatau nak buat apa. Layan je lah.

Memula sampai tu cari tiset untk ganti baju gelebeh danish tu. Segan kt org. Jumpa selai kaler merah. Terus gi toilet,tukar baju dia.

Tuu..baru kluar dari toilet lps tukar baju. Hihi

Ayya..nampaknya besar gak leher baju yg baru beli tu. Dah ambik saiz 4 pun. Tak boleh ambik saiz 5 sbb dia kurus sgt. Tp saiz 4 pun dh gelebeh. Ape kes. Mamat ni kurus sgt la.

Pastu pusing2 jalan2. Ramai gak org shopping keperluan raya. Err..tgk iklan kyros kebeb teringin lak nak berbuka puasa kt situ, tp awal sgt la. So tak jadi. Nanti2 lah. Byk hari g kan.

Dina happy jek. Asyik tepuk tgn.

Pastu pusing2 masuk pacific. Beli lg brg2. Terasa nak akan eskrem lak. Beli gak. Hihi.

Danish ngan dina dlm trolley. Kemain syok dorang.

Beli pelita baisa kt pacific sbb dah letih nak gi ten ten. Takpe, janji pelita.

Balik tu, 5.30 baru sampai. Lps solat asar, bersilat lak kt dpr. Masak ikan kerapu stim, goreng pedas ketam, bergedil daging, paru goreng. Arghh…penat.

p/s: Takziah utk keluarga sitilina atas pemergian tokpa menemui Penciptanya jam 3.33 am hari ini. Moga terus tabah. Doakan yg terbaik untuk arwah. Al fatihah.

CERITA CUTI

September 18, 2008

Ptg selasa tu kenkononnya nak berbuka kt piza. Bila kol kakak kv, dorang turun lewat. Hmm…apakejadahnya kami nak kluar awal plk kan.

Pkl 6 baru kluar. Koling2, sapa yg sampai dlu, pi booking. Tp, hampeh sbb penuh. Ahaha.. Lps tu tatau nak mkn kat mana dah utk berbuka sbb semua restoren penuh.

Last2, kv cadang beli roti dan air soya. Berbuka dulu ala kadar. Lps shopping nnti baru gi makan piza. Semua org setuju.

Susah jgk nak lesaikan sorang2 punya baju raya. Ke sana ke mari, aduyaiii..mek letih! Danish lak, bila jumpa sepupu2 dia, mmg tak dgr kata dah. Asyik main jer. Seronok sakan, maklum lah, lama tak jumpa kan. Sabar je lah.

Tgk gelagat dorang.

Wajah boring dina dlm baby carrier. Kalo lepas, mmg tak larat nak kutip lak. Senang dok dlm tu. Gilir2 ngan hubby. Hehe

Dah siap semua baju raya, nak beli kasut selipar raya lak. Dina dah mengantuk. Lagi pun dorang nak shopping brg dapur dulu. Kv pun blah dulu lah. Gi beli sandal raya utk dina kt al ikhsan. Nak yg adidas, tp takde saiz kaki dina. Takde choice la pulak. Tension sungguh la.

End up beli cap nike kaler kelabu. Gambar lupa nak snap. Kiranya merangkap hadiah harijadi lah tu. Hihi

Pastu balik singgah beli edlee FC. Makan kt rumah jer.

##################################

Hari rabu, cuti. Hubby kluar gi kedai hardware beli brg2 yg tukang mintak. Kami nak buat bangsal kecik kt belakang. Org kampung, lg2 org tua mmg nak ada dapur kayu. Senang dorang nak jerang air.

Lps zuhur, dlm pukul 2.30 gitu kami bertolak balik kampung. Bukannya jauh sgt pun, dlm 50 minit gitu. Tp jadi lewat jgk sbb singgah kt gerai2 ikan nak beli ikan siakap dan udang. Dah ptg gitu byk kedai yg dah habis stok. Last2 jumpa kt bandar pp gak.

Sampai rumah akak, dorang semua tgh syok tido. Huhu

Bila perasan kv sampai terus bangun. Wahahaha. Kalo tak, aku merajuk nanti!

Dina tido, kv ambik pluang kopek udang dulu. Ting tong ting ting. Sampai pkl 6, byk lg benda tak setel. Kak I sibuk nak kukus puding roti. Pastu gulung popia. Kak M plk sibuk nak panggang ayam kampung. Hihi. Kv sibuk ngan dina. Kakak ipar balik tanak nasik dan buat air karot susu (rumah dorang sebelah menyebelah jek).

6.30 baru goreng ikan. Tak cukup dapur katanya. Pastu kuih tak masak lg. Sos masam manis tak buat lg. Udang hup loong tak goreng lg. Popia pun tak goreng lg. Giler kelam kabut masa tu.

Masa ni tak berapa kecoh lg. Dlm 5.30 gitu. Semua org cool jer.

Budak2 pun tgh main atromen bagai lagih.



Nampak tu, kak M tgh pulun panggang ayam. Masa ni lepak2 lg tau. Hihi

Kv ngan dina plk sempat merayau rayau keliling rumah. Mcm2 pokok ada. Antara yg best..

Delima. Tgh berbuah tu.

Durian sayur @ durian belanda.

Jambu batu.


mmg syok sungguh mlm td. Makan besar keluarga katanya. Kecoh gamat, mcm2 ada.

Menu round pertama, udang hup long, popia udang, murtabak, puding roti, buah mulong (melaka), cendol campur cincau, locong dan sagu. Air lak, air kelapa, karot susu, dan tebu. Lps makan semua tersadai. Mandi dan solat maghrib, sambung round kedua. Hihi

Menunya, ikan siakap masam manis, air asam campur perut muda, limpa dan lidah, otak kerutuk, kerabu kaki ayam, ayam kampung panggang, ulam budu dan apa tah lg. Mmg kv lupa.

Sumpah kv tak dapat mkn semua. Tak larat. Mmg nasik pun 2-3 mulut je. Byk makan benda lain.

Lps tu lepak2 dan solat isya’. Ingat nak sambung makan colek buah lak bila depa balik terawikh. Tp dian menangis bagai nak rak. Tatau kenapa. Panik kami jadinya. Cepat2 bungkuskan lauk utk sahur (tulang masak singgang), terus balik jam 9.00.

Pastu perasan dina popo. Berenti basuh. Lps tu dia lena selena lenanya. Agaknya perut dia memulas kut. Huhu…kesian sungguh anak ku sorang.

p/s: gambar menu dan makan2 tak sempat nak ambik. Sibuk menggoreng dan sibuk makan. Hihi

7 hari puasa

September 8, 2008

Semalam, kita berpuasa utk hari yg ke 7.

Ptg2 lps masak takdak keje nak buat. Nak pegi param pun risau kan dina yg kurang sihat. So, layan dina n danish main kt laman jelah.

Byk pokok2 bunga yg belum di tanam dan dipulihkan. Bila takde keje lain naik buat, tanam bunga lah jawapannya.

Tgk lah aksi minah kecit ni. Tak bagi org dukung or pegang. Semua nak buat sendiri. Masalahnya dia lembik2 lg nak jalan sendiri kt tanah. Asyik jatuh2 je. Kalo dlm rumah tu, kira ok la. Takpe nanti mandi kita sental dettol byk2.

Dua beradik yg sama2 gemar berkebun. Huhu.

Ni plk, abah dorang tgh trim bonsai. Pokok sinar org kelantan panggil. Kami baru pindahkan bonsai tu, harapnya hidup subur lah nanti. Sbb dudlu dia hidup dlm pasu jek. Baru ada 2 pokok. Nanti nak beli lg yg jenis kecik dan renek.

Nun kat sana lak, che tgh menyusun daun tembakau darat dia. Susun siap2 baru ricih. Che duduk tu di teres kedai runcit MIL dpn rumah kami. Kedai tu kami dah touch up sesikit, lbh elok lah dr mula2 terpisah ngan rumah lama.

Ni plk, MIL tgh nak kemas kan paip air lps siram pokok bunga. Hihi..satu keluarga ada keje masing2 ni. Kv pun sibuk tanam bunga gak. Tp takdak org nak snap kan gambar. Huhu.

Oh ya, sblm sibuk berkebun tu, kv masak2 kt dapur nun.

Akok ni bukan masak sendiri tau. Kawan kv bagi. Alhamdulillah, murah rezeki. Sedap jgk. Siap bagi kan kt jiran2 terdekat sbb byk bungkus.

Atas request MIL, kv masak tomyam campur. Semua taruk. Udang, sotong, daging, ayam, fish ball. Hah, amek kau, semua dlm esbok tu kv masukkan. wahaha.
Tgh berasap lg tu. Snap gambar dlm periuk je. Malas sbb ime berbuka nanti terus ngap, takdak masa dah nak snap bagai.

Oh ya, ketam yg kv tempah tu dh dpt semalam. Yeahuuu yabedabedu. Tp saiz B jek. Saiz A takdak. Tp ok lah sbb isi penuh dan ada telur. Mabeles sungguh. Syorrggaa!!!

Murah giler, sekilo 10 hengget je utk saiz B. Kalo saiz A rm 13. Taaaapii… kalo dlm pasar, saiz A RM 25 nkauuu!!! Giler nak cari untung lbh sampai mcm tu sekali.

Ok lah, takat 25 tu mmg kv boleh beli, tapi melampau lah tu. Rela aku tak makan ketam gini. Sanggup menunggu. Lg pun kalo yg tempah ni fresh. Rasa manis giler. Nanti nak order ikan tenggiri lak.


Kv masak simple jer. Tumis pedas serai (nama buh sendiri ok, tak bley blah! Wahaha)