Archive for the ‘tanah’ Category

PENAT SIH

April 22, 2008

Kv baru masuk ofis ekceli. Pagi td temankan hubby yg ada temujanji kat husm.

Hubby sakit batu karang. Puasa tahun lps dia kena. Mcm2 ubat dok makan tau. Yg klinik punya, yg farmasi punya dan herba2 tradisional. Tp sakit nya berulang ulang. Kencing pun tak lawas. Kesian dia.

Mula2 masa ultra sound, batu tu dlm buah pinggang. Patut arr dia slalu sakit pinggang. Pastu turun dlm saluran kencing dan ke bawah ke bawah lg. Ehehe. Tp batu tu tak kluar2 pun. PUnya lah siksa jiwa dan raga hubby ku sayang. Ewah.

Dia pun boring lah. Makan ubat bermacam2 plus injek tahan sakit jgk tp tak baik2 jgk. Batu tu still tak nak kluar kan. So, dia ambik keputusan nak check kat husm. Biar puas hati. Kalo masih ada maybe boleh laser atau apa ek proses yg lain tu. Selasa lps dah pegi, jadi hari ni kena pi x ray. Semalam dia kena puasa.

Sambil2 tu, dia pun google la cari apa petua yg best2 skt.

So, dia jumpa perubatan cina kuno. Katanya goreng walnut sampai garing. Pastu blend kan dgn gula. Makan utk 3 hari. Lps tu batu tu kluar. Kv pun penat la mencari walnut tu.Kemain susah kt sini nak jumpa benda alah tu oi! Seb baik ada. Tu pun sikit je tinggal.

Lps makan walnut tu mlm semalam, dia kata rasa pelik kt anu dia. Akaka. Lucah ke wei? Masa tuut tu, ada batu kluar. Jgn geli tau. Eiii..kv nak tgk pun geli sebenarnya. Ahaha. Besar hujung kelingking kv saiz batu yg kluar. Berduri duri lak tu. Tp dia ckp tak sakit masa kluar tu. Besar weh.

So, pagi td dia bawak batu karang tu pi jumpa doktor. Dlm filem xray tu dah tak ada batu dlm sistem badan dia. Tp doktor nak rujuk filem tu pd pakar jgk. So, kena wat ujian darah dan sebulan lg dtg balik. Doktor siap ambik batu tu utk wat kajian katanya. Melalui batu tu doktor boleh detect batu karang hubby sebenarnya berpunca dr garam atau asid urik. Temujanji nanti doktor bagitau makanan jenis apa yg hubby kena pantang. So, lesai satu kes. Alhamdulillah.

Pastu gi pejabat tanah kb sbb nak ambik geran yg kami daftar utk cop gadaian kt kerajaan malaysia tu. Nama lg buat rumah pinjam duit kerajaan. Ehehe. Loan masih blum dpt wei. Lambat sungguh. Huhu. Sesambil tu ambik gak geran2 tanah hubby (dulu nama MIL sbg pemegang amanah). Lesai satu kes lg.

Singgah pulak kedai mozek nak confirm kan granite yg kami mahu tu. Yg lain2 tu maybe ahad ni kami decided. Lesai satu kes lg.

On d way balik tu singgah makan nasi kak wok. Kalo org kelate mesti tau nasi ni. Ehehe. Dan air bandung kaler hijau. Mcm pelik jer. Alhamdulillah kenyang.

Advertisements