PASAR MINGGU

December 4, 2008

Meh sini nak kompang.

Blog kv ni tak sah kalo tak menunjuk brg2 yg di beli.

Walopun hampeh, tetap nak menyohor. Hahaha

Tu dia, statement. Sendiri naik stage huh!

Semalam, baru lepas audit dalaman. Makanya, hari ni hari raya lah. Wahaha.

So, kv pun mengular ke pasar minggu sekejap. Manusia punya lah ramai. Nak raya katakan. Harus i pun menyibuks uols.

Meh tgk apa yg kv beli.

Hens begs uols. COACH lagik. Wakaka. Tak bley blah. Tapi kualiti dia mmg mebeles. Slalu dorang jual mahai gak. Dekat ratus2 sbb copy 100%. Tapi hari ni lelong RM 35. Hui.. harus i pun meroyan sakan. Mintak 30 pakcik tu tak kasik. Hampeh. Pas ni harus kena bebel ngan laki.;P

Beli ibu dapat anak katanya. Full pakej. Hihi.

Pastu, dah nama nak raya kan (walopun raya haji). Harus lah beli sumthin’ utk mak mertua ku. ;P

Tudung bawal no.1 (mmg no.1) dorang lelong ngn rege RM 10 satu. Mana nak dapat. Beli lah 2 lai. Siap bling2 tu weh. Slalu nya time2 nak raya gini harus dorang lelong.

Ni pulak, kes nak mencari sweater utk danish. Sibuk kemain. Malas nak beli yg baru sbb selain rege mahalnya boleh tahan, pakainya tdk. Tapi, tetap kecoh sbb anak jiran ada sweater. Solution nya, beli kt kedai bundle.
Sweater tu kaler merah. Cap tah pape. Alah 2 hengget jer. Tiset tu 3 hengget selai. Boleh la wat basahan.

Beli gak blouse selai. Lawa kan lengan dia. Lengan siti nurhaliza nama nya. Wakaka. Buh nama tak bley blah hokeh!

Dah pusing2 tu, lapar lah puloks. Harus beli jagung rebus dan ayaq sunquick. Heaven!!


Itu je lah nak kompang. :p

ORKED

December 4, 2008

Aku bukan minah bunga. Tapi suka ngan bunga. Ahaha. Berbelit belit.

Bunga paling disukai, orkid dan ros. Jugak kaktus. Bunga lain pun suka gak. Tp yg 3 ni mmg suka sgt2.

Sbb tu kecoh suh hubby buatkan pegola. Nanti nak gantung orkid. Masalahnya. Pokok orkid tak beli2 lagi.

Balik rumah kakak tgk pasu orkid dia terus pow anak2 orkid. Tatau la pesen bunga dia cemana. Lantak lah. Janji orkid.

Dapat lah dlm nam pasu gituk.

Tapi tak gantung lg sbb besi penggangtung blom beli. Jap lg nak beli kt pasar minggu.

Ucapan ni khas untuk orked ku sayang.
Wahai orked, jangan lah ko bersusah hati. Tuan mu ni baik dan gojes(ahahaha). So, sila lah tumbuh dan berbunga dgn meriah okeh. Jgn bagi tuan mu ini kuciwa.

MAIN BANJIR

December 3, 2008

Semalam hujan dah reda. Kdg2 matahari terbit jugak. Kdg2 mendung. Tapi kiranya dah ok lah.

Kami pun borink takdak keje nak buat, ronda2 naik motor. Target kami ada satu jalan kampung yg selalu banjir. Kat lain dh surut pun, kawasan tu banjir termenung.

Kebun getah pun banjir uols.

Hiks, air takat buku lali jer.

Apa lagi, danish n dina la yg plg seronok.








Kecebur kecebur main air. Mmg happy lah bebudak kan. Dah lama kt situ kami pun blk.

Tapi.

Kat kaki hubby ada lintah. Tak pepasal aku histeria. Huhu. Geli weh.

SUNGGUH BERDIKARI

December 2, 2008

Nampak tak apa tu?

Closed up!

Ha, ni tukang buat nya.

Sapu jgn tak sapu.

La ni makan nak sendiri. Takmo suap2 ni.

Pakai baju sluar pun nak sendiri.

Gosok gigi takmo org gosokkan.

Konon.

Kalo lah betul2 boleh wat sendiri, senang keje mak pak dia. Goyang kaki jek.

****************
terkini:
hari ni cuaca panas membahang. Mlm ni ke besok ke lusa ke, tatau la puloks.

SEMALAM YANG BANJIR

December 2, 2008

Semalam cuaca mmg teruk. Tgh hari lps lunch tu, kv kemas apa yg patut. Jalan2 yg biasa lalu tu dah naik air. Dan air makin naik.

Panik giler takut tak boleh balik. Haha

On d way blk tu mmg jalan dah naik air. Byk tempat lak tu. Tapi tetap boleh lalu kenderaan ringan.


Hujan mmg tak berhenti langsung. Lebat dan renyai lebat dan renyai. Gelap gelita. Hubby kata mcm gotun city. Gotun city tu apa ek? Lupa nak tanya dia. Huhu ( Dah diperbetulkan oleh kak ungku dan kak sya ~ GOTHAM CITY~ bandar gelap dlm citer batman)

Alhamdulillah lps gak lalu tempat2 yg kritikal. Singgah beli stok lauk. Mana lah tau kut2 takleh nak kluar nanti kan. Kelaparan kt rumah. Hujan2 ni lapar sokmo.

Bila kt rumah, borink la pulak. Kami gi jln2 kb mall. Haha. Sempat lagik.

Dina pantang jumpa kedai patung.

Jam 6, kami start kluar dr kb mall. Hah, hambek ko, traffic jammed giler babas. Sepanjang jalan mmg sangkut dlm jam. Dah la minyak kete isi skt 2 hari lps kenkononnya nak tunggu mintak turun rege. Buleh pekdah!

Last2 kami ambik u-turn depan balai islam terus ambik jalan SIC ke Tunjong. Risau nak masuk stesen minyak sbb kete penuh jalan.

Masuk jalan Perol tu mmg risau giler. Kut2 jalan takleh lalu kan. Tp tgk takde sigboard amaran kt simpang depan, selamat lah kut. Jalan mmg teruk la. Pecah dan berlubang.

Dah dekat nak sampai rumah MIL call. Risau anak cucu tak blk2. Hahaha

Sampai kt rumah sedang elok azan maghrib. Rupa2 nya rumah pengasuh dina dan rumah tok mek dah banjir.

BERJAGA JAGA

December 1, 2008

Malam tadi hujan lebat giler (hubby yg bagitau, aku tido mati).

Rumah tok mek (yg menumpang blkg rumah kami tu), naik air takat lutut kt dapur dia. Level rumah dia rendah sket.

Rumah pengasuh dina pun, air naik sampai jemuran (pangkin). Maknanya air tu dalam la. Tapi pagi ni air dah ok. Banjir air hujan kaedahnya.

Mai keje, rata2 kawasan lembah dah penuh air. Sungai ke, parit ke, tali air ke. Hujan tak hent2 cuma air dah makin reda. Sbb air dah masuk sungai dan parit dh. Mlm td air terkejut tatau nak gi mana. Boley??

Tapi kt ofis ni mmg kalut sket ah. Semua kena berjaga jaga. Skuad ronda, bilik gerakan dan bermacam lagik. Havoc dan ada sedikit menarik. Wah!!

Macam kv yg dok jauh ni (jauh gak la wei), kena gak berjaga jaga. Nanti dengar demo khabor air dah melintas jalan utama, harus aku kemas apa yg patut dan balik. Karang tersekat dlm banjir kt ofis ni mmg haru la!! Menangis danish n dina kt rumah nun!!

Ni keadaan kt stesen minyak sebelah restoren tempat kv sarap roti telur dan teh tarik tadi. Depan ofis i dah bajir uols!!

Ni pun pemandangan dari seberang jalan ofis kv gak.

Oh ya, walo pun hujan tgh asyik. Semalam kami sempat pi pos ofis. Alah, depan ofis kv ni jer. Claim rebate. Dapat untung 210 hengget. Best gak tu!


Tapi nak shopping apa hujan bagai ni.

Ok lah uols, kv nak ngikut skuad ronda ni.

Nanti kalo sempat, buleh update bagai lagik.

KENDURI DAN BANJIR

November 30, 2008

Semalam (sabtu) abang sulung kv berkenduri. Anak keduanya kawen.

Jumaat kv langsung takleh bangun. Tido sepanjang hari. So, pepagi sabtu dah harus lah kena sampai kan. Dah la hujan dr mlm tak henti2. Semua org basah kuyup.

Sesampai jek, tolong alterkan pelamin. Ni lah akibatnya nak jimat belanja. Keh keh keh. Pelamin pun buat sendiri. Kan senang pi tempah jer. Tak yah pening palo. Huhu

Lps tu tugas kv kembali ke rumah Kak M. Hias nasik pengantin.

Gambar hidangan sebelum di punggah ke rumah pengantin. Hujan mencurah2 tanpa henti. Masa ni air dah naik byk tempat. Huhu

Dah la punggah hidangan dlm hujan. Seb baik takde yg terpeleot bagai. Haha. Pastu harus siap kan meja pengantin la.

Khemah jemputan. Maaf gambar gelap sbb pakai phone kamera yg takdak flash. Dah la hari gelap guguk.


Pengantin lelaki dah sampai.

Pengantin perempuan kluar. Hiks

Posing dudlu sblm duduk.

Gambar tah pape.

Hantaran kedua belah pihak. Sori gambar kelam. Hihi

Tuan blog dan anak2.



Dina tunjuk perut dan danish jadik hantu.;P

Nak balik tu, kena riki jalan yg tak naik air. Punya la jauh pusing, siap kena masuk highway. Ambik short cut tapi hampeh, kena pusing balik sbb jalan dah putus takleh lalu. Hoho. Punya lah jauh mcm gi teganu puloks.

Ni yg kv sempat snap. Yg lain2 tak sempat. Gerun melihat air sungai naik dan arus deras.

Alhamdulillah hari ni banjir dah reda walopun ada hujan skt2.

moral of the story:
Jgn lah berkenduri di musim tengkujuh. Siksa wei!!

KEPALA PECAH

November 27, 2008

Aku rasa mcm kepala aku nak pecah la!!

Asyik dok batuk kong kong 100x ni. Tapi tak sakit dada sgt pun. Kepala rasa mau pecah jer. Berdenyut nyut nyut nyut. Adoyaii.

Makan panadol pun tak jalan ni.

Awat selsema batuk lama sgt ni. Dah 3 minggu!!

Huhu..

update: Ptg khamis tu mmg kv sakit kepala, sakit muka, mata macam tersembul keluar (dulu masa peknen kan dina dah pernah kena sekali). Balik keje tu mmg niat terus ke klinik. Sakitnya sampai kv nangis2. Siap muntah bagai.
Jumpa doktor terus mintak doktor injek ubat tahan sakit. So dapat bekalan ubat selsema, batuk, antibotik dan panadine (panadol + codin).
Sampai ke rumah tarik selimut dan tido. Sedar dah ok. Wah, best nya. Alhamdulillah.
La ni tinggal dlm 10% lg. Ok lah kiranya. Masih ada batuk sket2 tp kepala dh tak sakit. Alhamdulillah. Syukur. Dah dapat kembali nikmat sihat.

CABUT GIGI

November 27, 2008

Weekend lps kv nak potong kuku danish. Dah jadi mcm kuku hantu.

Bila nak potong kuku kaki mmg dia selalu tak bagi. Geli.

Tapi dia tahan. Menggelupur kegelian.

Tetiba, muka dia terhantuk kt lantai. Menangis la puloks. Adeh.

Bila dia bengah (bgn) Kv perasan bibir dia berdarah. Ingat kan bibir dia pecah akibat terhantuk tu.

Check punya check. Rupanya gigi kapak dia yg tinggal tunggul tu yg berdarah.

Benornya gg kapak dia dah lama goyang. Cuma kv jer tak berani nak cabut. Sbb dia mmg penakut. Dah jadi gitu kv try cabut. Dapat separuh. Dia dah mula panik. Sbb makin berdarah. Meraung tak hengat. Haha. Kelakar pun ada. First time cabut gigi kan.

Pastu pujuk2 tak nak kasi gak. Kv suh dia buat sendiri. Tak jalan. Last2 kv pegang gg dia dan sentap kuat sket. Mudah jer. Heran dia gigi dah tanggal. Mmg kelakar lah wajah dia!

Pastu gigi nan sebatang tu kv simpan dlm botol. Biar besok2 dia tgk gigi buruk dia tu. Siap letak dlm lemari tau.

Besoknya ahad. Dia tgh main2 kt laman sambil tgk pak cik Din tgh buat pagar. Kv panggil dia nak tgk gigi yg sebatang lg tu. Dah goyang jgk.

Dia dah takut dah. Sekali kv sentap terus tanggal. Terpelanting gg tu tatau ke mana. Lawak giler mencari gigi buruk dia dia. Haha

Akhirnya kv yg jumpa. Siap basuh dan simpan dlm botol bersama gg yg sebelum nya. Hihi

Tu lah pengalaman danish cabut gigi.

Lps tu semua org kena tgk gusi dia bekas gg tercabut tu. Lupa nak snap gambar!

MOTIF APA TATAU

November 26, 2008